1. 3. 2024, 15:13 | Vir: STA

Odbor DZ končal zaslišanje: kako je opravila Andreja Katič?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pred odborom za pravosodje se je predstavila nova kandidatka za ministrico.

Odbor DZ za pravosodje je predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdil kot ustrezno. Dokončno bo DZ o njenem imenovanju odločal v torek prihodnji teden. Andreja Katič je uvodoma dejala, da odločitev o kandidaturi za pravosodno ministrico ni bila lahka, predvsem zaradi turbulentnega dogajanja zadnjih dveh mesecev okoli nakupa sodne stavbe. K njeni odločitvi je botroval tudi iskren pogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom, navaja N1.

Med svoje prioritete je uvrstila uresničevanje odločbe ustavnega sodišča o položaju sodnih funkcionarjev.

Med svoje prioritete je uvrstila uresničevanje odločbe ustavnega sodišča o položaju sodnih funkcionarjev.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vprašanja kandidatki so se med drugim pričakovano nanašala na uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, pri čemer je Katičeva napovedala, da bodo to uredili v posebnem zakonu. S predsednikom vlade sta o tem že govorila, zakon pa mora biti po njenih besedah pripravljen čim prej oziroma najkasneje v prvi polovici leta. "Menim, da lahko pripravimo dober zakon, mora pa biti učinkovit," je ocenila. Pojasnila je, da gre sicer za projekt predsednika vlade, pri čemer urejanje plač sodi v pristojnost ministrstva za javno upravo. Svojo vlogo pa vidi v tem, da aktivno sodeluje pri pripravi zakonodaje in usklajevanju z vsemi deležniki.

Bobo

Glede odmevne afere sodna stavba, ki je s položaja odnesla Dominiko Švarc Pipan, je kandidatka za pravosodno ministrico dejala, da sama ne misli "ničesar pometati pod preprogo". Pravosodna ministrica, ki je opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan, je svoji naslednici v izjavi že v preteklih dneh zaželela srečno roko pri vodenju ministrstva. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol