Uredništvo | 3. 2. 2024, 22:01

Afera sodna palača: razpletlo naj bi se že ta ponedeljek. Ministrico varujejo policisti?

Fotografija je nastala decembra 2023 v času protestnega shoda javnega sektorja.

Borut Živulović/Bobo

Afera je povzročila tudi krizo v koaliciji, kljub večkratnim pozivom stranke SD, naj premier ministrico razreši, ta tega še ni storil.

Dominika Švarc Pipan je v petek zatrdila, da ne namerava odstopiti, dokler ne razčisti ozadja spornega nakupa in vseh vpletenih vanj. Na zadnjem srečanju s premierjem Robertom Golobom naj bi se z njim dogovorila, da naj bi, ko bo nastopil čas za to, odstopila sama. Po informacijah STA bo razplet afere glede nakupa stavbe za potrebe sodišč znan v ponedeljek. Po neuradnih informacijah naj bi pravosodno ministrico celo varovala policija, saj naj bi ji grozili, navaja MMC. Grozili pa naj bi tudi nekaterim drugim vpletenim v sporni nakup stavbe na Litijski.

Borut Živulović/Bobo

Tanja Fajon: "Naš poziv k odstopu še velja"

"Sem pa tudi zaskrbljena zaradi stvari, ki prihajajo ven, in zanima me, kaj se je pravzaprav dogajalo," je zahteve po odstopu pravosodne ministrice ponovila predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki je trenutno na neformalnem srečanju zunanjih ministrov in ministric v EU v Bruslju.

Omrežje X/MFEA Slovenia

V sobotnem pogovoru z dopisnico TV Slovenija Mojco Širok je poudarila, da so organi odkrivanja in pregona tisti, ki morajo opraviti delo.

Odziv na očitke pravosodne ministrice

Kot je poudarila v izjavi, je predsedstvo SD odločilo, da ministrica Dominika Švarc Pipan nima več zaupanja stranke zaradi objektivne odgovornosti. "Vendarle je podpisala osemmilijonsko pogodbo. Razkriva se veliko negotovosti v ozadju, ampak podpis je njen, tudi zaupanja med zaposlenimi očitno ni," je dejala.

"Vsi očitki, ki letijo po enem ali drugem, res ovirajo naše delo. Ne morem biti raziskovalka, ministrica in predsednik vlade tudi ne," je zaključila Tanja Fajon.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol