R.S. | 9. 6. 2023, 11:07

Je najdražja kava tudi najboljša? Rezultati so zgovorni

Profimedia

Pri Zvezi Potrošnikov Slovenije so testirali 14 izdelkov različnih blagovnih znamk, namenjenih pripravi turške kave. 

Slovenci smo nedvomno ljubitelji kave, zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije na testu preverili njeno kakovost in varnost. Osredotočili so se tudi na označbo in trajnostni vidik. Izbrali so 14 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk, namenjenih pripravi turške kave, med njimi tudi enega iz ekološkega kmetijstva in dva iz manjših pražarn.

Zmagovalec je ...

Dva izdelka sta se na testu odrezala zelo dobro, kar osem jih je prejelo oceno dobro, štirje so dobili oceno povprečno, pišejo pri Zvezi potrošnikov. Zmagovalec testa, izdelek Buna, je za vsebnost škodljivih snovi prejel zelo dobro oceno, saj ne vsebuje ohratoksina A in med vsemi izdelki na testu vsebuje najmanj akrilamida. Med vsemi je prejel najvišjo oceno za senzorične lastnosti. Ima zelo dobro oceno za označbo in glede na proizvajalčeve navedbe sledi trajnostnim načelom.

Profimedia

Drugouvrščeni izdelek Barcaffé Flora ima dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Pri senzoričnih lastnostih in vsebnosti škodljivih snovi se je odrezal zelo dobro. Ima trajnostni certifikat Rainforest Alliance. Pri označbi se je predvsem zaradi skopih informacij o poreklu odrezal slabše. Stane 16,45 evrov na kilogram oziroma več kot 20 evrov manj za kilogram kot zmagovalec.

Dražja kava, boljša kava

Za kilogram kave na testu so odšteli od osem do 40 evrov. Najdražja sta, pričakovano, izdelka iz manjših pražarn Buna (40 evrov na kilogram) in Escobar (34 evrov na kilogram), ki delujeta bolj butično. Sledi edini izdelek iz ekološke pridelave, Barcaffé Bio s ceno 24 evrov na kilogram. Med najcenejšimi na testu so kave trgovskih blagovnih znamk, a so se tokrat kar tri znašle med najslabše ocenjenimi, tudi najcenejša S Budget, zanjo so odšteli 7,90 evra na kilogram.

Profimedia

Vsebnost kofeina

Na vsebnost kofeina v kavi vplivajo vrsta kavnih zrn, temperatura praženja in stopnja mletja. Kave na testu so ga v povprečju vsebovale 1,8 odstotka. Najmanj so ga izmerili v kavi Buna (1,3 odstotka), največ v kavi S Budget (2,4 odstotka). A na količino kofeina v skodelici kave poleg same vsebnosti v kavni mešanici vplivata še način priprave in temperatura kuhanja.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec