J. B. | 17. 10. 2022, 06:00

VIDEO: Strašljiva simulacija, kako bi bila zgolj z eno potezo v nekaj urah "zradirana" Evropa s Slovenijo vred

Profimedia/fotomontaža

Naj že nekdo zaustavi ta bizarni vlak absurda, s katerim človeštvo drvi v pogubo ... Ta napoved se je še nedolgo tega brala kot prava pravljica. Zdaj je postala kruta realnost. Mnogi se bojijo, da smo na pragu uničujoče jedrske vojne.

Žal živimo v svetu, v katerem nič ni samoumevno. Nekdo se masti s hrano, pod katero se šibi z diamanti okrašena miza, njegovemu prezeblemu sosedu kruli po želodcu, ker nima niti za ogrevanje in še manj za kruh ter kos sira. Nekdo vsako poletje preživi v tropskih paradižih, sin njegovega soseda pa - ker oče, čeprav v tovarni gara od jutra do večera, pač nima denarja - še nikdar v življenju ni videl morja.

Profimedia

Žal živimo v svetu, v katerem imajo eni vse, spet drugi nič. Na eni strani hedonizem in pretiravanje, na drugi revščina in obup. Kruta realnost sveta, v katerem živimo. Že kmalu pa bi lahko postalo še huje. In takrat bi bilo vseeno, kdo ima veliko in kdo ima malo. Takrat bi bili vsi v istem košu. Tedaj bi bili vsi žrtev norije, ki ji (čeprav se je zares težko soočiti z realnostjo, ker se je ta še včeraj zdela nemogoča) prav zares zremo v oči.

Nikdar viden pekel biblijskih rasežnosti

Še preden se je novopečeni 70-letnik iz Sankt Peterburga, ki ga danes ves svet pozna kot enega najbolj narcisoidnih, brutalnih in hkrati nerazsodnih vladarjev, odločil rusko vojsko naščuvati na sosedo Ukrajino, je skupina strokovnjakov izvedla simulacijo z delovnim naslovom "kaj bi bilo, če bi na planetu Zemlja izbruhnila jedrska vojna". Simulacija, imenovana Načrt A, pričakovano ni prinesla nič dobrega. Nič takšnega, česar bi se lahko veselili. Ravno nasprotno. Razkrila je le to, kako malo bi bilo potrebno, da bi se človeštvo znašlo sredi nikdar videnega pekla biblijskih razsežnosti.

Simulacija je nastala leta 2019, ko so bili odnosi med Rusijo in organizacijo NATO sila napeti. Strokovnjaki so se zanjo odločili zgolj zato, da bi poslali resno opozorilo vsem, kako nesmiselno bi bilo, če bi se ljudje zapletli v jedrsko vojno. Žal smo vsega tri leta kasneje tej bližje, kot smo ji bili kdajkoli poprej. Rusija je z napadom na Ukrajino izzvala gnev številnih drugih svetovnih velesil. In že en napačen korak bi lahko vodil do poteze, po kateri bi obličje našega planeta postalo preprosto neprepoznavno.

Kot razkriva simulacija Načrt A, bi v vsega treh urah po zgolj enem samem "opozorilnem jedrskem strelu" (ali eni odvrženi jedrski bombi, če želite) nastradalo več kot 91 milijonov ljudi. Nastradalo? No, zakaj bi slepomišili: večina bi umrla. O poškodbah ranjencev pa niti ne velja izgubljati besed. Če že, se dve ponujata sami od sebe: nepredstavljiva agonija.

Moč, ki bi izbrisala vse pred sabo

"Ta projekt je motiviran s potrebo po poudarjanju potencialno katastrofalnih posledic trenutnih načrtov jedrske vojne med ZDA in Rusijo. Tveganje jedrske vojne se je v zadnjih dveh letih dramatično povečalo," so zapisali na spletni strani Načrta A.

Simulacija je bila izdelana z neodvisno analizo položaja jedrskih sil v državah Nata in Rusiji, vključno z razpoložljivostjo jedrskega orožja, njegovo močjo in možnimi cilji, so sporočili iz Laboratorija za znanost in globalno varnost.

Kaj bi sledilo prvi odvrženi jedrski bombi, je brez dvoma zgolj ugibanje, a če zapišemo, da nič dobrega, zagotovo nismo daleč od resnice. Simulacija Načrt A razkriva, da bi Rusija ob začetku jedrske vojne na cilje NATO poslala kar 300 jedrskih bojnih glav. Posledice bi bile nikdar videne v zgodovini vojskovanja na Zemlji. Moč, ki bi jo ustvarilo 300 jedrskih bojnih glav, bi izbrisala vse pred sabo. NATO bi glede na simulacijo nato odgovoril s 180 jedrskimi raketami, izstreljenimi proti Rusiji. Povračilni napad bi bil prav tako uničujoč kot prva ruska poteza. Večji del Evrope bi bil v tem trenutku že uničen ...

In naposled konec civilizacije

Jedrska vojna bi se nato zgolj drastično stopnjevala, bombe bi padale vse povprek in življenje, kakršnega poznamo, bi bilo za vedno končano. V vsega petih urah od začetka jedrskega holokavsta bi umrlo več kot 34 milijonov ljudi, skoraj 58 milijonov ljudi bi bilo ranjenih in večina teh v agoniji ter na robu boleče smrti.

Profimedia

Po koncu jedrske vojne bi se prava kalvarija šele začela. V naslednjih mesecih, letih in desetletjih bi govorili le še o grozljivih posledicah jedrske katastrofe. Zaradi radioaktivnih padavin bi se število mrtvih večalo iz dneva v dan. Študije ob tem kažejo, da bi se Zemljino ozračje drastično ohladilo, kar bi vodilo do lakote, brezdomstva, begunskih kriz, dodatnih konfliktov in naposled do konca civilizacije. Niti tisti z milijardami na računu ne bi bili varni. Tedaj bi bilo vseeno, koliko imaš in kdo si ...

Zaustavite torej Zemljo. Dovolj je bilo! Ampak zaustavite jo zgolj zato, da jo bodo tako ali drugače zapustili ti bizarni liki destrukcije ... Bolje nam bi bilo brez njih.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ