Nika Vajnhandl | 22. 9. 2022, 06:00

Kam na svetu se zateči, če pride do jedrskega napada?

Profimedia

Številne skrbi, da bi zaostrovanje konflikta med Ukrajino in Rusijo lahko privedlo do najbolj črnega scenarija. Zato so pripravili zemljevid, ki kaže, kje bi imeli največ možnosti za preživetje. 

Z zaostrovanjem vojne situacije v Ukrajini se pojavlja vse večje tveganje za uničujočo jedrsko vojno. Vladimir Putin je v svojem nagovoru marca opozoril, da bo vsak, ki bo poskušal "ovirati" rusko invazijo na Ukrajino, občutil "posledice, ki jih v svoji zgodovini še niste videli". Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je takrat odzval, da bi bila tretja svetovna vojna "jedrska in uničujoča".

Katere države imajo največ jedrskega orožja?

Če želite preživeti spopad med jedrskimi velesilami, se boste želeli izogniti državam, ki imajo dostop do jedrskega orožja ali so vpletene v jedrske sporazume. Zemljevid, ki ga je pripravilo podjetje Statista, prikazuje, katere države imajo jedrsko orožje. Z njega je razvidno, da ga ima največ prav Rusija. 

Indy100

Po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov imata Rusija in Združene države Amerike več kot 90 odstotkov vsega jedrskega orožja na svetu.

Indy100

Kam se zateči, če pride do jedrske vojne?

Če bi res prišlo do jedrske vojne, bi to pomenilo veliko katastrofo za celotno človeštvo. Poleg neposredne škode bi bile posledice tragične: globalna temperatura bi padla za nekaj stopinj, medtem ko bi se ozon v naslednjem desetletju po začetnih udarih zmanjšal, opozarja medijski portal Indy100.

Raslo bi manj pridelkov in suša bi bila bolj pogosta, medtem ko bi bili kožni rak in opekline bolj verjetni zaradi tanjšanja ozonske plasti.

Sodeč po zemljevidu spletne strani Statista bi nekje v Afriki ali Južni Ameriki, kjer so bogati viri hrane, lahko našli idealen kraj za vaš "jedrski pobeg".

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec