J. Z. | 21. 9. 2022, 16:36

Obupani Rusi po napovedi mobilizacije bežijo iz države, a do letalskih vozovnic prišli le redki (poiskali smo najcenejšo)

Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je prestrašil številne državljane, da se bodo morali pridružiti vojski pri napadu na Ukrajino. Preverili smo, koliko jih stane pot iz Moskve v nekatera večja letališka središča. 

Ruska letališča so bila to dopoldne in popoldne še precej bolj polna kot običajno. Na njih se je trlo ljudi, ki ne morejo več živeti v negotovosti in se bojijo za svojo prihodnost. Ruski neodvisni spletni portal The Moscow Times je delil zgodbo 23-letnega Alexandra, ki je na letališču v Sankt Peterburgu panično kupoval letalsko vozovnico za polet do Istanbula. Da zapusti državo, se je odločil kmalu za tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da se bo v vojno v Ukrajini podalo še 300.000 rezervistov. 

"Na dan, ko se je začela vojna, sem dobil zdravniško potrdilo, da sem bolan in se eno leto ne morem pridružiti vojski," je spletnemu portalu zaupal učitelj matematike. Podobne zgodbe delijo tudi drugi mladi moški, ki se bojijo, da bo Putin požrl lastne besede in se bodo v vojno podali tudi tisti, ki nimajo izkušenj z orožjem. Državo naj bi tako od spomladi zapustilo že več deset tisoč moških, ki so se večinoma odpravili v Evropo. 

Visoka cena bega iz države

Že kmalu po Putinovem nagovoru so cene letalskih vozovnic poletele v nebo, ker pa so poleti v Rusijo omejeni zaradi sankcij, so bile vozovnice za nekatere polete tudi razprodane. Tiste, ki so ostale, pa so zelo drage, zato smo preverili, katere povezave so jim ostale na voljo. 

Če bi recimo v četrtek želeli iz Moskve v Istanbul, ki je ena najboljših točk za nadaljnje polete po svetu, bi morali za letalsko vozovnico pri ruskem prevozniku Aeroflot v najcenejšem razredu odšteti kar 2500 evrov. 

Izbira ni velika, saj so letalski prevozniki iz EU, ZDA in še nekaterih drugih držav po invaziji na Ukrajino zaradi sankcij zahodnega sveta prekinili veliko letalskih povezav.

Zajem zaslona

Med drugim bi lahko iz Moskve odšli v Doho, a šele naslednji torek, za to pa bi morali odšteti najmanj 6700 evrov, kar je več kot petkratnik povprečne mesečne plače. Številni poleti tega letalskega prevoznika iz Moskve po svetu pa so razprodani za nekaj dni vnaprej. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ