J. B. | 21. 9. 2022, 13:15

Vučićeva zlovešča napoved: na pragu tretje svetovne vojne?

Profimedia/fotomontaža
Vučićeva zlovešča napoved: na pragu tretje svetovne vojne? (foto: Profimedia/fotomontaža)

Človeštvo drvi v vse bolj nevarne vode, nekateri svetovni politiki pa so ob tem prepričani, da bo stanje iz meseca v mesec še slabše.

Številni svetovni voditelji se trenutno mudijo v New Yorku, kjer v teh dneh poteka 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. V Združenih državah Amerike je več kot 150 voditeljev držav, tam je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ta je v luči novih zaskrbljujočih dogodkov v Rusiji, kjer je tamkajšnji predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo in vpoklic v vojsko za kar 300.000 ljudi, očitno črnogledo razpoložen. Vučić je namreč prepričan, da je svetovni mir resno ogrožen in da bi se lahko že v kratkem začela vojna, kakršne nismo videli od leta 1945 dalje.

Vprašanje je, kje bodo meje konflikta

"Predvidevam, da se faza posebne vojaške operacije končuje, približuje pa se velik oboroženi konflikt. Vprašanje pa je, kje bodo meje tega konflikta in ali se bomo po določenem času – mogoče po mesecu ali dveh – tudi mi pridružili vojni, kakršne nismo videli že vse od leta 1945. Pričakujem, da bo vse, kar bomo videli v prihodnjem obdobju, le zaplet odnosov med Zahodom in Rusijo, pa tudi med Zahodom in Kitajsko," je v intervjuju za Russia Today poudaril Aleksandar Vučić in dodal, da se boji predvsem za prihodnost manjših držav.

"Za male države se v prihodnosti ne obeta nič dobrega. Naš položaj je še slabši, odkar so velike sile prevzele in praktično uničile Združene narode v zadnjih desetletjih."

Srbija je ena tistih držav, ki kljub vojaškemu posredovanju v Ukrajini ni prekinila diplomatskih stikov z Rusijo. Še več, Putin je razkril, da je v rednih stikih z Vučićem. "Rusijo in Srbijo povezuje strateško partnerstvo. Opirajoč se na tradicijo prijateljstva, kulturne, duhovne in zgodovinske bližine naših bratskih narodov. S predsednikom (Aleksandrom)Vučićem se redno pogovarjam na osebnih srečanjih in v telefonskih pogovorih o ključnih vprašanjih nadaljnjega razvoja sodelovanja," je Sputnik citiral Vladimirja Putina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.