Uredništvo | 5. 9. 2023, 07:00

Kako doma ravnati s hrano, da ne zbolite? Nasveti, ki so zlata vredni

Profimedia

Od poplav do virusov in podnebnih sprememb - higiena živil je vse bolj v ospredju, saj se razmere okrog nas nenehno spreminjajo.

Najnovejša raziskava Eurobarometra o zaskrbljenosti potrošnikov glede varnosti hrane je pokazala, da higiena živil ostaja ena od glavnih prioritet državljanov EU. Velik del udeležencev je izjavil, da razmišljajo o spremembi svojih navad pri pripravi hrane, pri čemer je bila "higiena" izpostavljena kot glavni razlog za to.

Nove razmere

Pandemija covid-19 sicer ni bila neposredno povezana s hrano, vendar je povzročila spremembe v postopkih varnega ravnanja s hrano. Potrošniki so postali bolj ozaveščeni o splošnih higienskih praksah, kot je temeljito umivanje rok, kar posredno krepi koncept higiene živil.

Uredništvo

Uničujoče poplave, kot smo jih nedavno imeli v Sloveniji, prav tako ustvarjajo izredne razmere, v katerih morajo biti prizadeti prebivalci pozorni na različne vidike varovanja zdravja. Prebivalcem, ki so imeli poplavljena živila, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nudijo informacije, kako ravnati s hrano, dokument je dostopen na povezavi .

V dokumentu Varnost živil v izrednih razmerah so na voljo informacije o osebni varnosti, ravnanju z živili, pitni vodi, čiščenju prostorov in preprečevanju nalezljivih bolezni v primeru poplav.

Ukrepi za zmanjšanje tveganja

Cilj kampanje Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) z naslovom #EUIzberiVarnoHrano/#EUChooseSafeFood je opolnomočiti evropske državljane, da sprejemajo ozaveščene odločitve o izbiri hrane. Kampanja se osredotoča na posameznike, stare med 25 in 45 leti, zlasti mlade družine in tiste, ki jih zanimata varnost hrane in znanost, ter ponuja dostopne in praktične informacije o različnih vidikih hrane. Potrošnikom omogoča, da razumejo označbe na živilih, pomen aditivov za živila ter se naučijo ustreznih praks priprave in shranjevanja živil.

Uredništvo

Že nekaj preprostih ukrepov lahko zmanjša tveganje navzkrižnega onesnaženja med predelavo hrane in ravnanjem z njo ter rasti mikroorganizmov med pripravo in shranjevanjem hrane v domačem okolju. EFSA zato spodbuja potrošnike, da sledijo tem osnovnim korakom:

1. Vzdrževanje čistoče

2. Ločevanje surovih in kuhanih živil

3. Temeljito kuhanje živil

4. Ohranjanje živil pri varnih temperaturah

5. Varno odmrzovanje

6. Uporaba varne vode in surovin

Boj proti boleznim

Z izvajanjem teh praks lahko posamezniki zmanjšajo tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano, in prispevajo k varnejšemu prehranskemu okolju za vse. Več informacij o higieni živil in kampanji #EUIzberiVarnoHrano/#EUChooseSafeFood najdete na spletni strani.

V letošnji kampanji sodeluje 16 držav, zato je večja in učinkovitejša kot kdaj koli prej.

Uredništvo

V zadnjih letih je bilo na področju higiene živil v Evropi več pomembnih dosežkov. Pobude, kot so svetovni dan varnosti hrane in stalne kampanje za ozaveščanje, ki jih vodijo organizacije, kot so EFSA, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), so imele pomembno vlogo pri spodbujanju kulture varnosti hrane, ozaveščanju javnosti in spodbujanju globalnega sodelovanja za zagotavljanje varne hrane za vse.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol