Uredništvo | 25. 2. 2024, 20:09

Incident v koprski Bonifiki: med tekmo z Izraelom je na igrišče skočil znani Slovenec (FOTO)

Borut Živulović/Bobo

Slovenska košarkarska reprezentanca se je z izraelsko ekipo merila v uvodnem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.

V četrtek so varovanci Aleksandra Sekulića v prvem krogu premagali Ukrajino s 87:73, z današnjo zmago pa so že naredili velik korak proti evropskemu prvenstvu. A je dvoboj v koprski Bonifiki poleg športne napetosti zaznamovala tudi politika. Zaradi vojne v Palestini naj bi po pisanjih na omrežju X (nekdanji Twitter) nekateri navijači med izraelsko himno obrnili igrišču hrbet, v rokah pa so držali tudi protestna sporočila, usmerjena zoper izraelsko politiko do Palestine.

Na igrišče pa je prišel tudi igralec in politik Franci Kek in se ulegel na tla. Okrog vratu oziroma okrog glave je imel za palestinsko ljudstvo značilno črno-belo kefijo, ki nosi simboliko palestinskega upora in solidarnosti. Po fotografijah sodeč, je bila tekma za nekaj trenutkov celo prekinjena.

Na parket je v znak protesta pritekel tudi nekdanji poslanec Zares Franci Kek.

Na parket je v znak protesta pritekel tudi nekdanji poslanec Zares Franci Kek.

Borut Živulović/Bobo

Pri tem so posredovali varnostniki in Keka pospremili z igrišča, ob tem je bilo videti, kako se ta smeji, medtem so ga nekateri snemali, drugi pa precej po strani gledali.

Borut Živulović/Bobo

Ker Kek velja za šaljivca in komika, se nekateri sprašujejo, ali je bil v ozadju njegovega dejanja morda skeč. Vendar številni resni obrazi z igrišča in okrog njega pričajo o slabi volji športnikov in organizatorjev nad njegovim početjem.

Borut Živulović/Bobo

Tudi pred tekmo Slovenije in Izraela se je v Kopru zbrala skupina podpornikov Palestine z zastavami in transparenti, s katerimi so pokazali nestrinjanje s tekmo, ki se je odvijala v Bonifiki.

Borut Živulović/Bobo

Policija je po tekmi medijem sporočila, da je bilo varovanje med tekmo izvedeno skladno z izdelanim načrtom. "Pri varovanju so bila uporabljena tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje," so zapisali. Ob tem so posredovali tudi informacijo, da sta bili času prireditve ugotovljeni dve kršitvi po ZJZ in ZZasV, zoper oba kršitelja, ki so ju varnostniki pospremili iz arene, pa bo uveden prekrškovni postopek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol