25. 2. 2024, 20:30 | Vir: STA

Velik korak proti evropskemu prvenstvu: Slovenija premagala Izrael

Borut Živulović/Bobo

Košarkarji Slovenije so v 2. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v Kopru premagali Izrael z 88:79. 

Slovenska košarkarska reprezentanca je z dvema zmaga v prvem ciklu kvalifikacij naredila velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2025. V Kopru je po Ukrajini danes ugnala še Izrael z 88:79.

Gremo naprej!

S stoodstotnim izkupičkom v prvi letošnji reprezentančni akciji je Slovenija potrdila kandidaturo za prvo mesto v skupini, glede na sistem tekmovanja pa ji uvrstitev na eurobasket, ki ga bodo gostile Ciper, Finska, Poljska in Latvija, praktično ne more uiti. Iz slovenske skupine, v kateri je še Portugalska, bodo napredovale tri najboljše ekipe.

Borut Živulović/Bobo

Slovenska reprezentanca se bo v novembrskem ciklusu dvakrat pomerila s Portugalsko, še prej jo v začetku julija čakajo kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu, kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki je na sporedu od 27. avgusta do 14. septembra 2025, pa bo končala čez točno eno leto.

Borut Živulović/Bobo

Suverena zmaga

Tekmo so Slovenci odprli katastrofalno ter v prvih osmih minutah in pol zmogli komaj dve točki (2:16). Trojke je do tedaj metala 0:11. V drugi četrtini je stvari hitro obrnila v pričakovano smer. Dve trojki Leona Strgarja in dva koša Žige Dimca ob osebnih napakah sta začeli napadalni val Slovenije, ki je v 15. minuti že izenačila rezultata (29:29), na odmor pa odšla s tremi točkami prednosti.

Zmagovalec je bil več ali manj znan v tretjem delu igre, ki ga je Slovenija odprla z vodstvom 55:41 in končala s prednostjo 65:53.

Prvi strelec Slovenije je bil znova kapetan Klemen Prepelič. Nasul je 30 točk in izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci, proti Izraelu pa se je izkazal s 21 točkami (trojke 6:12, 7 podaj). Sledila sta mu Mike Tobey z 20 točkami (met 8:14, 12 skokov) in Gregor Hrovat s 16.

Borut Živulović/Bobo

Med odličnim navijaškim vzdušjem v dvorani Bonifika v Kopru in dobri igri Slovenije je v tretji četrtini na svoj račun prišlo do par deset protestnikov oziroma članov Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so z nekaj transparenti in zastavami Palestine poskrbeli za delo varnostnikov. Podporo slednji so pred tekmo izrazili tudi pred dvorano.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol