T. T. | 15. 9. 2023, 09:08

Grozljiva usoda nesrečnega najstnika: mislili so, da ima gripo, nato so 14-letniku amputirali roke in noge

gofundme.com

Ko se na prvi pogled nedolžen prehlad spremeni v čisto pravo nočno moro ...

Mathias Uribe iz Tennesseeja v ZDA je v sredini meseca junija doživljal običajne simptome gripe, v roku dveh tednov pa se mu je srce nenadoma ustavilo. Najstnika so s helikopterjem prepeljali v otroško bolnišnico Vanderbilt, kjer so mu diagnosticirali pljučnico in sindrom streptokoknega toksičnega šoka, ki vodi v odpoved organov in posledično smrt.

Smrtonosna bakterijska okužba je preprečevala dotok krvi v Mathiasove organe, zato so morali dečku amputirati obe roki in nogi! Katherine Boyle, docentka pediatrične intenzivne medicine v otroški bolnišnici Vanderbilt, je bolezen najstnika opisala kot izjemno redko: "Ko zbolimo za gripo, postanemo bolj dovzetni za bakterijske okužbe, toda večina otrok niti približno ne zboli tako kot Mathias."

Prek spletne strani GoFoundMe so se za duševno in finančno pomoč starši mladoletnika obrnili tudi na širšo javnost. "Na vas se obračamo s težkim srcem in novicami o našem ljubljenem sinu ... 30. junija se nam je podrl svet. Zelo težko nam je razložiti vzpone in padce, ki smo jih občutili v zadnjih nekaj tednih. Naš sijajni 14-letni sin je borec. Vedno je bil vesel, nežen, ljubeč fant, ki se je dotaknil src vseh okoli sebe. V šoli je blestel in njegovi učitelji so imeli le pohvale za njegovo delovno etiko in željo po učenju. Mathias je bil športnik, član tekaške ekipe in navdušen ljubitelj nogometa in košarke. Z neomajno pogumnostjo se je soočal s tragičnimi dogodki, ki so nas prizadeli v zadnjem času in ne dvomimo, da bo tako tudi v prihodnje. Vaša podpora nam bo pomagala pri zdravstvenih računih, doživljenjski oskrbi s protetikami, terapijah in drugih zdravljenjih," piše na omenjenem portalu.

Doslej so uspeli zbrati dobrih 230.000 evrov, kar je polovica želenega zneska (470.000 evrov), ki bi Mathiasu omogočila nujno oskrbo za dostojno življenje v prihodnosti. Deček je trenutno še vedno na oddelku intenzivne nege, stanje pa naj bi se mu počasi izboljševalo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.