Nikola Vuković | 15. 9. 2023, 08:43

Škandal neverjetnih razsežnosti: kdo je najel stanovanje ob sodišču in izkopal 30 metrov dolg predor?

Profimedia

Črna gora se je med sestavljanjem nove vlade znašla sredi neverjetnega škandala.

Strasti v Črni gori glede sestave nove vlade se še vedno niso umirile, črnogorsko in regijsko javnost pa pretresa najnovejša afera, ki bo privedla do preiskave in verjetno številnih zanimivih podrobnosti. Tesen izid volitev, manjša nesoglasja v vrhu gibanja Evropa zdaj, negodovanje DF (Demokratski front), ki ima še vedno podporo dela ljudi, pa tudi DPS (Demokratska partija socijalista), ki bo svojo priložnost gradila na napakah vladajočih strank, nakazujejo, da oblikovanje in ohranitev nove črnogorske vlade ne bo prav nič lahko. Dolgoletna vladavina Mila Đukanovića se je končala, še vedno pa se postavlja vprašanje, ali bo nova delitev kart med strankami, ki se borijo za oblast, potisnila Črno goro v novo krizo ali pa bo Jakovu Milatoviću in Milojku Spajiću uspelo državo popeljati na evropsko pot, kar je bil njun prvotni cilj.

Profimedia

Čeprav je celotna črnogorska javnost v pričakovanju novic, povezanih z oblikovanjem nove vlade, se je v medijih pojavila povsem drugačna in nepričakovana novica, ki je poskrbela za novo odmevno afero. Črnogorska policija je “zavarovala” stanovanje, v kleti katerega je nekdo izkopal trideset metrov dolg predor, ki vodi do skladišča višjega sodišča v Podgorici. Forenziki se še vedno trudijo najti dokaze o tem, kdo je avgusta bival v stanovanju. Trenutno se ukvarjajo z identifikacijo šestih oseb, ki so osumljene sodelovanja pri kopanju predora, pristojni organi pa poskušajo najti tudi osebo, ki je vse skupaj naročila.

Profimedia

Stanovanje pri sodišču je bilo od konca julija oddano osebam, ki so uporabljale ponarejene dokumente, da se dogaja nekaj sumljivega, pa so odgovorni ugotovili 11. septembra, ko so opazili, da je nekdo brskal med predmeti v skladišču. V skladišču višjega sodišča, do katerega je vodil predor, je poleg sodnih spisov, med katerimi so dokazi o različnih kaznivih dejanjih, tudi devet ton in pol zaseženih narkotikov (dve toni kokaina in okoli sedem ton marihuane).

Na kraju dogodka so bili prisotni aktualni premier Dritan Abazović ter ministra za pravosodje in notranje zadeve Marko Kovač in Filip Ađić. Premier je poudaril, da "organizirani kriminal deluje, ker so ljudje vpleteni v vse institucije in da se mu zdi, da gre za poskus usklajene akcije, ki je bila na koncu uspešno onemogočena". Dritan Abazović je odgovornost prevalil na sodišče in dejal, da "predora ne bi mogli izkopati brez pomoči nekoga iz sodišča". Vrhovno in višje sodišče sta navedbe ocenila kot "neutemeljene", opozicijska DPS pa je Abazovićeve obtožbe označila za "malomarno odstranjevanje bremena odgovornosti za kaos v varnostnem sektorju".

Profimedia

Preiskava še poteka, v prihodnjem obdobju pa bomo verjetno priča odkritju številnih nepričakovanih podrobnosti v zvezi s preiskavo, ki lahko vodijo tudi do najvišjih funkcionarjev sodišča ali političnih funkcionarjev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol