N. V. | 19. 5. 2022, 10:05

Našli telefon Mateja Periša – koga je poklical nazadnje?

Youtube/fotomontaža

Rezultati obdukcije naj bi bili znani kmalu.

Mrzla reka je več kot štiri mesece in pol skrivala truplo Mateja Periša, v sredo pa ga je naplavilo na površje. Čeprav rezultati analize DNK še niso znani, pravzaprav skoraj ni več dvoma, da je truplo mladega moškega, ki so ga beograjski mornarji v sredo potegnili iz Donave, pogrešani Matej Periš.

Na truplu so našli enako majico, kot jo je 27-letni Splitčan nosil na eni od fotografij, ki je krožila po medijih, na roki je bila srebrna ura, kakršno je imel Matej, v žepu kavbojk pa njegov mobilni telefon, poroča srbski medij Blic.

Spomnimo ...

Splitčan je po Beogradu tekel osem minut. Iz kluba Gothic se je ob 1:43 zjutraj odpravil proti Karađorđevi ulici. Tam je poskušal ustaviti taksi, ki pa je bil zaseden.

Nato je nadaljeval pot in se kmalu spustil proti brežini Save. V javnosti se je pojavil tudi posnetek, kako nekdo tisto noč plava v reki.

Matejevi prijatelji so njegovo izginotje prijavili naslednji dan, 31. decembra ob 10. uri. Srbska policija, ki ga je uradno začela iskati šele ob 18. uri, jim je svetovala, naj ga najprej skušajo najti v bolnišnicah. Ker ga tam niso našli, so ga iskali dneve, celo tedne. V akciji so sodelovali policisti na kopnem in potapljači v vodi. 

Koga je poklical nazadnje?

Duhove buri tudi informacija, da je Matej tisto noč poklical prijateljico Majo, ki pa na klic ni odgovorila. Nenavadno je, da je trdila, da je bil tisti večer v Beogradu "sneg in led", čeprav se temperatura ni spustila pod deset stopinj Celzija, poroča Blic.

"Ravno sem hotela parkirati, ko mi je zazvonil telefon. Prijateljica me je vprašala, ali se bom oglasila. Odgovorila sem ji, da ne, da ne morem, bala sem se, da bi z avtom kam zadela. Jaz sem iz Splita, snega in ledu nisem vajena," je januarja izjavila Maja.

Kaj se je zgodilo?

Še vedno pa v zvezi z izginotjem 27-letnega Splitčana ostaja kup nerešenih vprašanj. Ga je nekdo silil, da skoči v reko, kot so nekoč trdili srbski mediji? Zakaj je sredi noči tekel po ulicah Beograda? Zakaj je zapustil klub, brez jakne in ne da bi karkoli povedal prijateljem? Se je v klubu s kom sprl? In ali imata srbska in hrvaška policija prav, ko pravita, da ni dokazov o nasilju? Morda bi na katero od teh vprašanj lahko odgovorila obdukcija.

Obdukcija trupla naj bi bila končana že v kratkem, a odgovora na vprašanje, kaj točno se je Mateju zgodilo usodne noči s 30. na 31. december, verjetno ne bomo izvedeli nikoli.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec