P.M. | 6. 9. 2022, 16:35

Novomeška policija razkrila podrobnosti o ozadju umora v Žabjaku: "Streljal je iz avtomatske puške"

PU Novo Mesto

Kot je znano, je v sobotnem strelskem obračunu pri Brezju pri Mirni Peči ena oseba umrla, še tri pa so bile ranjene. Kaj točno se je dogajalo in kaj je bil motiv za tako srhljiv napad?

Z intenzivno kriminalistično preiskavo je bilo do sedaj ugotovljeno, da se je okoli 22.00 ure, po zaključeni zabavi v naselju Brezje, iz naselja odpeljalo vozilo Seat Alhambra. Takoj za njim je zapeljalo vozilo znamke Audi 6.

Izmenjava streljanja na poti z zabave

Kot je predstavila novomeška policija, je voznik Audija, gre za 20 letnega osumljenca (trenutno je v pridržanju in ga obravnavajo kot sostorilca), na Mirnopeški cesti dohitel vozilo Seat in sunkovito zapeljal pred njega, trčil vanj in mu tako preprečil nadaljnjo vožnjo.

Iz Audija je nato izstopil 25-letni osumljenec in z avtomatsko puško ustrelil proti drugemu vozilu, prišlo je do izmenjave streljanja. Po opravljeni sodni obdukciji in analizi sledov kaže, da sta bila najprej zadeta potnika v Seatu – 27-letnik v predel obraza, 22-letnik je zaradi strelov umrl na kraju. V streljanju je bila hudo telesno poškodovana tudi 26-letna ženska.

Strelec je po dejanju s kraja pobegnil.

Streli proti Audiju so zadeli dve osebi, ki se zdravita v novomeški bolnišnici (19-letni moški in 26-letna ženska).

Streli proti Audiju so zadeli dve osebi, ki se zdravita v novomeški bolnišnici (19-letni moški in 26-letna ženska).

PU Novo Mesto

Truplo ustreljenega 22-letnika najdeno za robom ceste 

V nedeljo zjutraj ob pol osmih, nekaj ur po dogodku in tri ure po obvestilu medijem, so policisti 25-letnemu osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja.

Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let ter za kaznivo dejanje poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen zapora od 10 do 15 let. 

Strelca so že privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče v Novem mestu, kot je povedala policija, pa je preiskovalni sodnik  zanj odredil sodno pridržanje. V ponedeljek zvečer so prostost odvzeli še 20-letniku, ki je bil udeležen v incidentu. Kot so še povedali, je 25-letnika policija  že obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb ter različnih prekrškov iz področja javnega reda, 20-letnika pa za različna premoženjska kazniva dejanja.

Kako to, da so ustreljenega pustili ob cesti, še ni znano.

Kako to, da so ustreljenega pustili ob cesti, še ni znano.

N1/posnetek zaslona

Motiv naj bi bil ljubosumje

Poškodovana 26-letnica je bila hudo ranjena in se zaradi več strelnih ran še vedno zdravi v bolnišnici. Zaradi hude poškodne obraza v UKC Ljubljana še vedno zdravijo v streljanju poškodovanega 27-letnika. Medtem so 19-letnika po oskrbi že odpustili iz bolnišnice.

Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanje ljubosumje, vendar pa policisti in kriminalisti za zdaj še nadaljujejo z aktivnostmi in samo preiskavo dogodka.

Da gre za ljubosumje, so policisti odkrili s pomočjo posnetkov na spletu. "Na Facebooku so se namreč pojavili videoposnetki, kjer naj bi partnerica osumljenca vzpostavila stike s pokojnim, in temu je sledilo, kar je sledilo. Pokojni je bil tarča napada," je dodal vodja Sektorja kriminalistične policije France Božičnik.

Na vprašanje, ali drži, da je prvi streljal pokojni, pa je dejal, da zbrana obvestila kažejo, da naj bi bil prvi strel sprožen s strani osumljenca iz avtomatske puške.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord