N. V. | 13. 9. 2022, 17:34

V aferi Smodej osumljene najmanj tri osebe!

RTV SLO/posnetek zaslona

Čeprav so se v medijih pojavile informacije o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja Dušana Smodeja, je policija zdaj sporočila, da ni edini, ki ga preiskujejo. Koga še sumijo?

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je podal izjavo glede poteka preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja, tudi v luči očitkov na delo policije. Očitke na račun dela policije in dinamike izvedenih ukrepov je odločno zavrnil: "Znane so žrtve in osumljenci teh dejanj, kriminalistična preiskava pa poteka v skladu s kriminalistično stroko."

Sporočil je, da kriminalistična preiskava oziroma predkazenski postopek še vedno intenzivno poteka, prav tako pa je namignil, da so vendarle vse bližje temu, da ovadijo osumljence. 

Čeprav so se v medijih pojavile informacije o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja Dušana Smodeja, je policija sporočila, da so za zdaj kaznivih dejanj osumljene vsaj tri osebe.

Žrtve ne želijo spregovoriti

Petrič je sporočil, da je bilo od 20. avgusta pa do 13. septembra opravljeno 64 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem primeru. "Z nekaterimi so bili razgovori opravljeni tudi večkrat," je dodal.

"Tekom preiskave smo se srečevali tudi s situacijami, ko so se osebe izogibale stiku s policijo, prav tako pa so določene žrtve že podano prijavo umaknile,je razkril in pojasnil, da so informacije in sodelovanje žrtev kaznivih dejanj zelo pomembne, ko gre za preiskave dejanj, ki se večinoma zgodijo v zaprtih krogih. "Večinoma le žrtev in osumljeni poznata dejanske okoliščine dogodka," je pojasnil.

Dodal je, da razume zadržanost žrtev, "vendar policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo," pravi in spodbuja žrtve, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo. 

Osumljeni najmanj trije

Do sedaj so na podlagi razlogov za sum odkrili osem oškodovancev za deset primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, najmanj treh osumljenih oseb.

V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja (razen premoženjskih kaznivih dejanj) storjena preteklih letih, najstarejše pred 35 leti, je povedal.

Sklepamo lahko, da naj bi poleg Smodeja v preiskavo vključevali tudi dejanja Romana Uranjeka, ki je v Smodeju našel idealnega družabnika. Skupaj naj bi namreč izživljala svoje temačne perverznosti. Kdo pa naj bi bila tretja osumljena oseba, še ne moremo sklepati. O poteku preiskave bomo sproti poročali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.