N.Z. | 10. 10. 2023, 14:33

Proti staršem Koste K. vložena obtožnica: 'To smo našli v kabinetu zgodovine ...'

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

Obtožen je bil tudi predsednik strelskega društva Partizan Ratko I., ki je podal lažno izjavo, češ da fanta ni videl streljati.

V beograjski Palači pravice se je v torek začel izredni nagovor glavnega državnega tožilca Višjega državnega tožilstva v Beogradu Nenada Stefanovića ob ​​obtožnici zoper Vladimirja Kecmanovića, očeta morilca Koste K. , ki je izvršil poboj v Ribnikarju.

Obtožnica je spisana na kar 267 straneh.

Obtožnica za očeta

"Izvedli smo obsežno preiskavo, ki sta jo vodila dva državna tožilca," je povedal Stefanović in navedel, da je Kecmanović obtožen kaznivega dejanja hudega kaznivega dejanja zoper javno varnost - in sicer, kot poroča srbski Blic, "... obstaja sum, da je sina učil, kako rokovati z orožjem in streljati na tarče v obliki človeških silhuet."

Osumljen je, da je ravnal v nasprotju z zakonom o orožju in strelivu – orožje je namesto v kovinski blagajni s ključem hranil v dveh plastičnih zabojih, ki se uporabljata za prenos orožja in ne za varno hrambo. Omenjeni kovčki so bili zapakirani v nahrbtnikih, je sodišču še povedal Stefanović.

"Obtoženi je tako otroku omogočil posest dveh pištol, svojega sina pa je pred tem učil streljati v strelskem društvu. Otrok je do orožja prišel 1. maja, nato pa ga je 3. maja spravil v nahrbtnik in odnesel v šolo," je navedel vrhovni državni tožilec.

Stefanović je nato opisal, kako je fant morilec vstopil v šolo in najprej pobil paznika, nato pa še dežurne učence. V učilnici je izstrelil 45 nabojev.

Obtožena tudi mama

Obtožnico so podali tudi zoper dečkovo mamo.

"Zoper njo poteka postopek zaradi nedovoljenega nošenja in posedovanja orožja. Njen DNK so našli na naboju, najdenem v kabinetu za zgodovino."

Obtožen je bil tudi predsednik strelskega društva Partizan Ratko I.

"Podal je lažno izjavo, da fanta ni videl streljati. Zgolj enkrat naj bi ga videl na kameri in takrat naj bi mu ukazal, naj zapusti prizorišče. Njegovega pričanja niso potrdili podatki, ki so bili nato zbrani v preiskavi, je dejal Stefanović.

Iz istega strelskega društva je bil obtožen tudi Nemanja M.

Za mamo morilca so predlagali dve leti in šest mesecev zapora, za predsednika kluba pa tri leta zapora, poroča Blic.

Oče ostaja v priporu

Naj spomnimo, da je oče, Vladimir Kecmanović, v priporu od 3. maja, ko je njegov sin ubil devet učencev in varnostnika na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. Dečkov oče je obtožen ogrožanja javne varnosti s tem, ko je svojega trinajstletnega sina v času pred pobojem učil rokovati s strelnim orožjem in strelivom. Osumljen je tudi, da je orožje, uporabljeno za poboj, hranil v nasprotju z zakonom o orožju in strelivu.