22. 6. 2022, 12:19

Potres v Afganistanu: število smrtnih žrtev iz minute v minuto narašča

Twitter/posnetek zaslona/fotomontaža

V močnem potresu je umrlo najmanj 920 ljudi, na stotine je bilo ranjenih. Poškodovane v bolnico prepeljujejo helikopterji. 

Območje na vzhodu Afganistana blizu meje s Pakistanom je stresel močan potres, ki so ga po ponovnem merjenju ocenili na magnitudo 6,1. Fotografije iz mest prikazujejo plazove in uničene domove iz blata. 

Vodja talibanov Hibatullah Akhundzada je dejal, da je bilo uničenih na stotine hiš in da se bo število smrtnih žrtev verjetno povečalo, poroča BBC. 

Njegov namestnik ministra za obvladovanje nesreč Sharafuddin Muslim je na tiskovni konferenci povedal, da je bilo ubitih najmanj 920 ljudi, nadaljnjih 600 pa je bilo ranjenih, poroča BBC. 

Strah pred humanitarno krizo 

Talibanski uradniki so pozvali humanitarne agencije, naj pohitijo na prizadeta območja na vzhodu države. "Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo," je po potresu v vzhodni provinci Paktika na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi. 

Potres je prizadel območje približno 44 km od mesta Khost na jugovzhodu, ko je veliko prebivalcev doma spalo. 

Epicenter potresa v Afganistanu.

Epicenter potresa v Afganistanu.

BBC

Potresi običajno v Afganistanu povzročijo znatno škodo, saj so na podeželskih območjih stanovanja grajena zelo slabo in nestabilno. 

Na oddaljenih območjih helikopterji prevažajo žrtve v bolnišnice.

Pred potresi se ne zmorejo zaščititi

Desetletja konfliktov so državi otežili izboljšanje zaščite pred potresi in drugimi naravnimi nesrečami – kljub prizadevanjem humanitarnih agencij, da bi v preteklih letih okrepile nekatere zgradbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord