20. 11. 2023, 10:01 | Vir: STA

Filmski svet žaluje: umrl priljubljeni filmski igralec, ki je blestel v filmu Smrtonosno orožje

Profimedia

V svoji pestri karieri je blestel predvsem v vlogi zlikovcev. 

Britanski igralec Joss Ackland, ki je v svoji pestri osem desetletjih dolgi karieri blestel predvsem v vlogi filmskih zlikovcev, je umrl v nedeljo, je sporočila njegova družina. Star je bil 95 let. V izjavi ob njegovi smrti so zapisali, da je igralec, znan po razpoznavnem glasu in dominantni prisotnosti, umrl mirno doma, obkrožen s sorodniki.

"Spominjali se ga bomo kot enega najbolj nadarjenih in ljubljenih britanskih igralcev," so po poročanju francoske tiskovne agencije AF še zapisali.

Joss Ackland in Milla Jovovich v filmu No Good Deed.

Joss Ackland in Milla Jovovich v filmu No Good Deed.

Profimedia

Acklandova najbolj znana vloga zlobneža na velikem platnu je bil pokvarjeni južnoafriški diplomat v Smrtonosnem orožju. Upodobil je med drugim tudi maščevalnega mafijskega dona v Sicilijancu in zapetega angleškega aristokrata, obtoženega umora v Keniji, v filmu White Mischief. Zaigral je tudi v filmu Lov na Rdeči oktober, v katerem je upodobil sovjetskega veleposlanika. Pojavil se je še v vlogi morilskega štoparja v nadrealističnem videospotu za sinth-pop različico pesmi You Were Always On My Mind skupine Pet Shop Boys.

Sin umrl zaradi prevelikega odmerka heroina

Ackland je svoje dosežke na televiziji, filmu, gledaliških igrah in celo muzikalih pripisal svojim začetnim igralskim težavam. Prav zaradi težav v prvem desetletju svoje kariere, ki se je začela sredi 40. let minulega stoletja, se je s soprogo, igralko Rosemary preselil na plantažo čaja v Malaviju, takrat v Južni Afriki.

Profimedia

Leta 1957 se je vrnil v Združeno kraljestvo z novo odločenostjo, da bo uspel kot igralec in se pridružil londonskemu gledališču Old Vic skupaj z igralci, kot so Maggie Smith, Judi Dench in Tom Courtenay.

Ackland se je rodil v zahodnem londonskem predmestju North Kensington 29. februarja 1928. V osebnem življenju je doživel številne preizkušnje. Sin Paul je pri 29. letih umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Ogenj je uničili družinsko hišo. Njegova soproga Rosemary se je hudo poškodovala, ko je med požarom skočila skozi okno. V zakonu, ki je trajal 51 let, se jima je sicer rodilo sedem otrok. V starosti je Rosemary je zbolela za boleznijo motoričnega nevrona in umrla leta 2002.

Igralec se je leta 2014 upokojil in najraje čas preživljal s svojimi vnuki in pravnuki.

Novo na Metroplay: Andraž Štalec o digitalnem marketingu, vodenju podjetja in pasteh digitalnega sveta