A. B. | 28. 2. 2023, 12:59

Umrl je slovenski glasbenik, ki je napisal legendarno pesem Ota Pestnerja

Profimedia

V najstniških letih je izgubil vid, a kljub temu gojil posebno strast do glasbe. 

Slovenski glasbenik, skladatelj in aranžer zabavne glasbe Dušan Porenta, se je pri 90 letih za vedno poslovil. Zaznamovan je bil z izgubo vida v najstniških letih, a je kljub temu vzljubil glasbo. Ker si z družino sprva niso mogli privoščiti klavirja, se je udeleževal glasbenih ur harmonike. Novico o njegovi smrti je sporočila njegova vnukinja Pia, poroča 24ur.com.

Novico je potrdila tudi družina, ki je njegovo osmrtnico objavila na spletni strani pogrebne storitve. "Solza, žalost, bolečina te zbudila ni, a ostala je tišina, ki močno boli," se glasi žalni napis, ki povzema pesem Toneta Pavčka. Pogreb za pokojnega bo 1. marca na Vrhniki. 

Legendaren in pomemben opus 

Porenta je napisal legendarno pesem Ota Pestnerja z naslovom Trideset let, s katero je leta 1971 zmagal na festivalu Slovenske popevke. Napisal je tudi glasbo za pesem Otroci morja, ki je bila leta 1972 najbolj predvajana skladba leta.  

Njegovo glasbeno pot je v knjigi Ustvarjalnost ne pozna teme leta 2000 opisal Stane Padežnik. V knjigi so zajete življenjske zgodbe nekaterih najbolj uspešnih slepih in slabovidnih Slovencev. 

Pisal je za Beneške fante, Ansambel Dorka Škaberneta in Ansambel Mihe Dovžana, njegove skladbe pa so prepevali številni slovenski glasbeniki, kot so Jožica Svete, Majda Sepe, Braco Koren, Edvin Fliser in mnogi drugi. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec