30. 5. 2022, 12:38

Znane filmske podrobnosti nasilnega umora na Ptuju

Ptujinfo.com

Po treh mesecih podrobnih preiskav, več hišnih preiskavah in preiskavah poligrafskih zapisov so na plan pricurljale podrobnosti krutega februarskega umora. 38-letni moški iz okolice Ptuja je utemeljeno osumljen sodelovanja pri umoru 39-letnega moškega. Zaradi utemeljenih razlogov za sum udeležbe pri storitvi kaznivega dejanja umora mu je bila že odvzeta prostost. Kaj bo odločilo sodišče?

38-letni moški iz okolice Ptuja, ki je utemeljeno osumljen, da je kot udeleženec sodeloval pri umoru 39-letnega moškega, prav tako iz  okolice Ptuja, o čemer smo javnost že obvestili v februarju. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju zoper osumljenega odredila hišni pripor.

Po zaslišanju je preiskovalna sodnica OS na Ptuju zoper osumljenega odredila hišni pripor, je dejala Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi s Policijske uprave Maribor.

Kaj se je dogajalo tistega večera?

Kot je že znano, sta preminulega Ptujčana 17. februarja zvečer na makadamski cesti izven Ptuja našla domačina.

Po temeljitih preiskavah je bilo ugotovljeno, da je moški umrl nasilne smrti in da je utrpel več strelnih poškodb.

Policisti Policijske postaje Ptuj so na kraju izvedli prve nujne ukrepe, s prvimi ugotovitvami obvestili Sektor kriminalistične policije PU Maribor ter dežurno preiskovalno sodnico OS na Ptuju in dežurnega okrožnega državnega tožilca iz ODT na Ptuju, ki sta prišla na kraj kaznivega dejanja, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Ogled kraja kaznivega dejanja je preiskovalna sodnica prepustila policiji in odredila sodno obdukcijo.

Umor naj bi se po poročanju Ptuj.info zgodil v naselju Mostje, na kraju, kjer se z glavne ceste Ptuj - Gornja Radgona zavija na makadamsko cesto, v neposredni bližini reke Pesnice in spomenika NOB. 

Je šlo za mafijski obračun velikih rib?

Po podrobnejšem poročanju spletnika Ptuj.info naj bi pokojni obležal ob temnem vozilu volkswagen touran. Njegov znanec pa pravi, da je bil pokojni »velika riba«, še piše časnik Večer.

Truplo je medtem, ko je na njivo peljal gnoj, odkril domačin. Poklical je prijatelja, ki je o truplu obvestil policijo. Traktor in prikolico je moral pustiti na mestu, kjer je stala.

Pojavljale so se tudi govorice, da naj bi bili vmes dolgovi, 39-letnik pa naj bi bil ustreljen kar trikrat, so še zapisali na Ptuj.info.

Katere podrobnosti je razkrila preiskava?

V preiskavi, ki so jo vodili kriminalisti SKP PU Maribor in jo je usmerjalo ODT na Ptuju, ter v kateri so sodelovali tudi kriminalisti UKP GPU, strokovnjaki NFL GPU in izvedenci ISM v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da je bil 38-letni moški, ki je bil priveden k dežurni preiskovalni sodnici OS na Ptuju, udeležen pri storitvi kaznivega dejanja umora, ki je bil izvršen na zahrbten način, s sodelovanjem najmanj dveh oseb.

Najmanj dve osebi sta pri umorjenem dosegli, da je ob dogovorjeni uri prišel na točno določen kraj izvršitve kaznivega dejanja, tam pa ga je neznani storilec večkrat ustrelil.

Med preiskavo kaznivega dejanja so opravili:

  • več kot 100 razgovorov,
  • več hišnih preiskav in preiskav elektronskih naprav,
  • več poligrafskih testiranj,
  • več zasegov predmetov in kriminalistično tehničnih preiskav.

Pri tem se intenzivna preiskava nadaljuje ter je usmerjena tudi v identifikacijo neposrednega izvršitelja kaznivega dejanja umora.

Med privedenim in osumljencem je obstajalo dlje časa trajajoče  upniško dolžniško razmerje, iz katerega izhaja motiv, ki je 38-letnega osumljenca vodil, da je s svojimi ravnanji bistveno prispeval k izvršitvi tega kaznivega dejanja. V preiskavi zbrani dokazi in ugotovljena dejstva so zožila krog suma na privedenega osumljenca ter izključila druge možnosti načina izvršitve.

Za kaznivo dejanje umora po 116/I čl. Kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum udeležbe (pomoči) pri storitvi kaznivega dejanja umora je bila 38-letnemu moškemu 19. februarja že odvzeta prostost ter odrejeno pridržanje, ki je bilo odpravljeno, ko so za to minili razlogi. pojasnjujejo s Policijske uprave Maribor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.