10. 7. 2020, 13:10

Lastnik verige burgerjev Lars&Sven na Facebooku: Jaz se ne grem več!

Facebook

Primož Novak je ustanovitelj slovenske burgerske verige Lars&Sven. Še decembra lani so v Delu zapisali, da gre za eno izmed najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji. Od ustanovitve leta 2015 so poslovanje tako razširili, da imajo danes že več kot 65 redno zaposlenih sodelavcev v dveh državah (tudi na Hrvaškem).

Kot v številnih podjetjih je kriza zaradi koronavirusa očitno močno prizadela tudi Primoža, ki je v sredo zvečer na svojem Facebook profilu objavil zapis, ki ga začne z besedami: Jaz se ne grem več!

 "Danes obiščem eno od ljubljanskih (javnih) fakultet," nadaljuje Primož.

"Zaposleni uživajo na fakultetnem vrtu, študentov že dolgo ni, hišnik obrača čevape, pije se pivo... Ko se mi od razmišljanja in analiz skurijo možgani, pogledam Instagram in FB... Veliko, ki vas je v javnih in paradržavnih službah, uživate na morju, kolesih, pohodih... Nasmejano in brezskrbno. Pripada vam dodatek za korono, dodatek za delo od doma, regres je bil že nakazan... Nekateri dobite celo dodatek za rabo lastnega prenosnika in uporabo domačega interneta! Če delavcu ne odobriš dopusta v željenem terminu, pade bolniška. Nekateri doktorji pišejo bolniške odsotnosti kot po tekočem traku in brez da bi sploh pogledali 'pacienta.' Dovolj je le telefonski klic. Vsem zaposlenim vedno nekaj 'pripada.' Ko opomniš na obveznosti, je to že skoraj upravičena prijava za 'mobing'. Ob tej besedi se mi obračajo oči. Seveda, tudi dobiček bi morali deliti z zaposlenimi, za izgubo pa je vedno krivo le slabo vodstvo in naše napačne poslovne odločitve. Smo si za vse krivi sami, samo za dobiček smo zaslužni vsi v podjetju...

Tisti, ki najbolj skrbimo za te 'užitke', ponavadi vstajamo ob 5/6h zjutraj in zaključujemo ob tejle uri. Ne vemo, kaj je sobota, nedelja ali praznik. Samo, da bi zvozili te težke čase za podjetja, ohranili zaposlitve (delavce in njihove družine) ter se rešili bančnih vislic. Pred kratkim sem objavil, da prodajam avtodom. In sem ga tudi že prodal. V 10 mesecih namreč nismo uspeli opravili niti ene vožnje. Denar je šel seveda še isti dan v podjetje. Za izplačilo regresa 50 zaposlenim v našem podjetju. Iz rednega dela letos na žalost ni dovolj, da bi ga izplačali. V javnem sektorju ni problem. Če zmanjka, se izda nova obveznica in pade miljarda na račun. Kdo in kako jo bo odplačal, se nihče nikoli ne vpraša.

Za vratom so nam inšpekcije (koliko jih obstaja, še sam ne vem). Dušite nas z administracijo (npr. poročila za statistiko, poročila za odpadno embalažo, poročanja takšna in drugačna, ki so največkrat sama sebi namen) in drugimi birokratskimi omejitvami. Gradbena inšpekcija nam skoraj poruši lokal, ker so na stebrih vijaki, 'ki imajo stik s tlemi'. Da bi s tem uničili podjetje, gospe inšpektorice ne zanima. Z največjim veseljem bi sodelavcem pokazala svoj 'skalp' oz. trofejo - uničeno podjetje in vsaj 12 novih brezposelnih za zavodu. Če se spomnite, je bila naša poslovalnica pred Mercatorjem v Šiški zaradi tega celo nekaj časa zaprta (dec. 2018). Nismo se pustili. Zadevo smo z zagrizenostjo pravno rešili, čeprav sem v tistem času samo za zobe zapravil 1500 EUR (ja, 2 granuloma kot posledica stresa. Seveda samoplačaniško)."

Zapis zaključi takole:

"In ko se mesec obrne, bomo zopet nakazovali denar. Davke za javni sektor, ki ga je nedvomno preveč in živi nesorazmerno z zmožnostmi države in davkoplačevalcev. Brez vas seveda država ne funkcionira, a da bomo imeli trije iz gospodarstva/realnega sektorja na grbi enega državnega uslužbenca je NEDVOMNO preveč! Se vidimo prihodnje leto, ko bo to igračkanje udarilo po vseh. Jaz kljub zagonu in izzivom počasi ne zmorem več tega. Če se ne bomo resetirali sami, upam, da nas bo zlomila ekonomija, ker tako enostavno ne gre več.  

Evo. Zdaj mi je lažje in grem lahko končno do otrok, da jih vsaj poljubim za lahko noč."

Kar tretjina malih gospodarstvenikov napoveduje odpuščanja

Obrtnike in podjetnike je epidemija novega koronavirusa močno prizadela. Posledice pri poslovanju občutijo skoraj vsi, predvsem zaradi upada naročil, ki jih bo po pričakovanjih krepko manj tudi v prihodnjih mesecih, pa napovedujejo odpuščanja. Delovno silo bo krčila približno tretjina malih gospodarstvenikov, je pokazala anketa Obrtne zbornice, ki je bila izvedena maja med 1510 sodelujočimi obrtniki in podjetniki. 

Preberite še: 

Spremljajte nas tudi na: