P.M. | 15. 7. 2023, 17:02

Je trava drugje bolj zelena? Kje na svetu najbolje živijo in na katerem mestu je slovenska prestolnica?

Profimedia

Ali menite, da se pri nas živi dobro ali slabo? Čaka vas presenečenje!

Številni so nagnjeni k razmišljanju, da je življenje po svetu lepše kot doma, večkrat je slišati tudi, da so ljudje drugje bolj srečni, kot smo Slovenci. Zmota ali resnica? Kakor za koga, dejstvo pa je, da naši državi po številnih indeksih kakovosti življenja ne kaže slabo. Ravno obratno!

Kaj vse merijo?

Ocena splošne kakovosti življenja v nekem mestu ali državi upošteva različne dejavnike: kupno močo prebivalcev, stopnjo onesnaženosti kraja ali države, razmerje med ceno hiše in dohodkom, življenjske stroške, varnost, kakovost zdravstvene oskrbe, čas vožnje v prometu in tudi podnebne razmere.

Zadovoljstvo in srečo ljudi, njihovo zdravje ter okolje v katerem živijo je težko izmeriti, a se vseeno da.

Profimedia

Indeks življenjske kakovosti se izračuna z uporabo empirične formule, ki vsakemu omenjenemu dejavniku dodeli težo glede na njegovo pomembnost. Na koncu se ustvari številčna vrednost, ki predstavlja kakovost življenja na določeni lokaciji.

Profimedia

Najvišja kakovost življenja je v ...

Po podatkih strani World of Statistics (Svetovna statistika) po zgoraj naštetih dejavnikih najbolje živijo prebivalci mesta Haag na Nizozemskem. Sledi mu prav tako nizozemsko mesto Rotterdam, na tretjem mestu je Luksemburg.

Kot je vidno na lestvici, je na četrtem mestu Dunaj, sledi pa mu špansko obmorsko mestece Valencia.

Kaj pa Ljubljana?

Slovenska prestolnica je po meritvah pristala na 36. mestu. Glede na to, da je na lestvici skupno 196 svetovnih mest, lahko rečemo, da gre za precej visoko uvrstitev. Sploh, ko ugotovimo, da se je Ljubljana zavihtela pred švedskim Stockholmom, ki je bil v preteklosti skoraj praviloma med prvimi desetimi mesti po tem kriteriju.

.

Twitter/World of Statistics

Za sabo je Ljubljana pustila tudi Berlin, ki je na 70. mestu, češko Prago, Bruselj in London, medtem ko je hrvaška prestolnica Zagreb pristala na 77. mestu.