22. 12. 2023, 12:43 | Vir: STA

Božična glasbena poslastica: po New Yorku zdaj tudi Ljubljana, spektakularno bo tudi v Cankarjevem domu

Profimedia

Prihajajoči prazniki bodo v dveh največjih slovenskih mestih močno glasbeno obarvani.

Po Sloveniji se bo v teh dneh zvrstilo več božičnih koncertov. V Ljubljani bodo praznični napevi 20. leto zapored odmevali pred Magistratom, kjer bo v nedeljo nastopil New Swing Quartet. V soboto bo v Cankarjevem domu tradicionalni božični koncert odigral Simfonični orkester Cantabile, že nocoj pa v Mariboru Simfonični orkester SNG Maribor.

Simfonični orkester SNG Maribor je na letošnji božično-novoletni koncert povabil ameriško lirično sopranistko Sylvio D'Eramo, ki je že nastopila v številnih prestižnih opernih hišah, med drugim v Metropolitanski operi v New Yorku. Leta 2021 je debutirala v Evropi kot Mimi v operi La Boheme pod taktirko Jamesa Gaffigana na festivalu Verbier v Švici, kjer je prejela nagrado Thierry Mermod za najboljšo pevko.

Pevki se bo na odru dvorane Ondine Otta Klasinc v mariborskem gledališču pridružil tenorist Martin Sušnik, ki redno gostuje po evropskih glasbenih metropolah. Pod taktirko Simona Dvoršaka bosta interpretirala najlepše arije in duete, na koncertnem programu pa bodo tudi orkestrski intermezzi iz zakladnice svetovne operne literature.

Gallusova dvorana ljubljanskega Cankarjevega doma bo v soboto gostila božični koncert, ki ga bo izvedel Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika z gosti. Koncert bo skozi glasbo prepoznavnih skladateljev povezal Slovenijo in Argentino. Pod naslovom Argentinsko-slovenski božič v Ljubljani bo na odru združil prek 200 glasbenikov.

Nastopili bodo še slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, pevka Estera Stojko, violinistka Gaja Žnidaršič, vokalni ansambel Virilis, godalni orkester Veris ter združeni zbor, sestavljen iz pevcev različnih pevskih zborov. Na program so uvrstili pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga do slovenskih božičnih skladb.

Že 55 let obstoja

Svoj tradicionalni koncert pred Magistratom pa je pripravil Staroljubljanski zavod za kulturo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Enako kot na prvem koncertu pred dvajsetimi leti bo občinstvo spet lahko prisluhnilo pevcem New Swing Quarteta, ki letos obeležuje 55 let obstoja.

Mediaspeed/Borut Cvetko

Skupina, v kateri delujejo Oto Pestner, Dare Hering, Tomaž Kozlevčar in Marjan Petan, se je leta 1968 zbrala v Šentjurju pri Celju po vzoru legendarnega ameriškega Golden Gate Quarteta, s katerimi so si kasneje tudi večkrat delili oder. Slovensko občinstvo so kmalu osvojili z duhovnimi pesmimi ameriškega juga. V več kot pol stoletja delovanja so gospel glasbo ponesli na odre po vsem svetu in obveljali za eno najboljših gospel skupin v svetovnem merilu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol