13. 3. 2024, 13:15 | Vir: STA

Stala je kar 310 milijonov evrov! To je prva potniška ladja, ki bo letos priplula v Koper (FOTO)

Profimedia

Tudi letošnja sezona bo v Kopru v znamenju obiska številnih osupljivih križark.

V Koper bo letos predvidoma prispelo 75 ladij za križarjenja, ki bi lahko skupaj pripeljale do 125.000 potnikov, so danes sporočili z Mestne občine Koper. Prva bo prispela 29. marca. Luka Koper bo sicer najpozneje aprila objavila razpis za izbor izvajalca za gradnjo novega potniškega terminala, ki naj bi bil dokončan prihodnje leto. Letošnja sezona ne bo rekordna po številu ladij, lahko pa bi bila po številu potnikov, če bodo ladje polno zasedene, so pojasnili na občini.

Kot prva bo letos priplula Spirit of Discovery ladjarja Saga Cruises, ki lahko na svojem krovu prevaža 900 potnikov in 530 članov posadke. Koper bo ladja, ki je stala kar 310 milijonov evrov, obiskala prvič. Poleg nje bodo letos prvič prispele še Norwegian Pearl, Seabourn Encore, Vista in Pacific World.

Največ potniških ladij bo Koper obiskalo oktobra, in sicer 14. Sledijo september s 13 prihodi ter junij in julij s po 11 prihodi. Sezono bo 2. novembra zaključila ladja Norwegian Pearl ladjarja Norwegian Cruise Line. Za razliko od lanskega leta, ko je bilo nekajkrat ob potniškem terminalu hkrati privezanih več ladij, bo letos prispela po ena potniška ladja na dan. Izjema bo skupni prihod dveh ladij ladjarja Azamara Club Cruises v juliju. Lani je bila s 330 metri največja ladja Norwegian Epic, medtem ko bo letos to vlogo prevzela 295 metrov dolga Mein Schiff 6. Največ potnikov, 3250, lahko sicer na svojem krovu pripelje Norwegian Viva, ki je le meter krajša.

Profimedia

Na potniškem terminalu bo občina tudi letos omogočila prodajo spominkov in oglaševanje turističnih ponudb, za kar bo skupaj na voljo pet hišk. Turistom bodo na voljo tudi dnevne novice o dogajanju v mestu in okolici, kar pripravljata občina ter njen Zavod za mladino, kulturo in turizem. V letu 2025 pa bo turiste predvidoma pričakal nov pokrit potniški terminal. Kot je ob robu nedavne slovesnosti ob dnevu pomorstva napovedala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, bo družba razpis za izbor izvajalca objavila še ta mesec ali najpozneje aprila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol