Uredništvo | 6. 12. 2023, 06:00

"To bo največje plovilo, ki je bilo kadarkoli zgrajeno": oglejte si načrt za futuristično križarko, na kateri bo celo pristajalna steza

Instagram/dank.lloyd.wright

Projekt bo vreden okoli 10 milijard evrov, za vožnjo z luksuznim plovilom pa bodo morali potniki odšteti najmanj 175.000 evrov.

Po desetih letih načrtovanja bi moralo ameriško podjetje Freedom Cruise Line International prihodnje leto začeti z gradnjo Freedom Ship, glomaznega futurističnega plavajočega mesta v malem, ki naj bi v dolžino meril kar 1.370 metrov, v višino pa 106 metrov (za primerjavo: slavni Titanik je bil dolg 269 metrov, križarka Wonder of the Seas, ki trenutno velja za največjo na svetu, pa meri 362 metrov).

Freedom Ship želi biti po besedah direktorja Freedom Cruise Line International Rogerja M. Goocha "ladja svobode" in največje plovilo, ki je bilo kadarkoli zgrajeno. Njegov cilj je, da bi ladja trajno križarila po svetovnih morjih in se na posameznih postojankah zadržala ravno toliko časa, da njenim potnikom ne bi postalo dolgčas, poroča N1 Srbija. 

Morda vas zanima tudi:

Šlo bi za nekakšno samostojno oceansko kolonijo, kjer ne bi veljali zakoni nobene države, tako da bi ljudje na ladji lahko delali, živeli ali uživali v svojem premoženju brez kakršnih koli omejitev.

Seveda ne zastonj: za bivanje na ladji bi morali plačati od 175.000 evrov do 10 milijonov evrov, odvisno od stopnje ugodnosti. Realizacija projekta bo sicer stala 10 milijard evrov, kar je tudi razlog, da se je projekt že nekajkrat zamaknil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🏡🏠🏢🏨🏦🏭🏚🏘 (@dank.lloyd.wright)

40.000 stalnih gostov

Načrtujejo, da bo ladja petkrat večja od trenutno največje letalonosilke na svetu, ki spada v razred USS Gerald R. Ford. Na vrhu naj bi bilo tudi letališče s pristajalno stezo za manjša zasebna in komercialna letala, ki bi omogočali prevoz potnikov in dostavo vsega potrebnega.

Želja podjetja je, da bi imela ladja Freedom Ship, ki bo vključevala tako stanovanja kot šole, bolnišnice, galerije, prodajalne, parke in tako dalje, približno 40.000 stalnih stanovalcev, 30.000 dnevnih obiskovalcev, 10.000 občasnih gostov in 20.000 članov posadke ter ostalih zaposlenih.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije