R. K. | 7. 7. 2022, 12:58

Ste videli eno največjih plovil na svetu, ki je letelo nad Slovenijo?

Goodyear

Znamenito zračno plovilo, ki spremlja največje avtomobilistične dirke po Evropi, je našo deželo preletelo na poti v Milano, kjer bo dirka svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA.

Na nebu nad Slovenijo smo lahko v teh dneh občudovali nenavadno zračno plovilo, kakršnega v današnjih časih ne vidimo več pogosto. 300 metrov nad tlemi nas je namreč preletel znameniti Goodyearov cepelin, ki velja za največje poltogo zračno plovilo na svetu.

Plovilo spremlja avtomobilistične dirke po Evropi

Slavni cepelin Goodyear Blimp letos že tretjič zapored leti nad evropskimi mesti, so sporočili iz podjetja Goodyear Slovenija. Tokrat pa smo ga med potjo na avtomobilistično dirko 6 ur Monze pri Milanu imeli ponovno možnost občudovali tudi pri nas. 

Goodyear

Plovilo je dvakrat preletelo našo državo že lansko leto in takrat tudi za en dan postalo na letališču v Lescah. V sklopu letošnje evropske turneje pa ima ponovno nalogo, da spremlja in skrbi za spektakularne zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk v Evropi.

Uredništvo

Proti Milanu se je podal iz Nemčije

Goodyearov cepelin se je tako tudi letos pojavil na več prizoriščih. Med drugim tudi na prestižni francoski dirki 24 ur Le Mansa. Turnejo pa bo zaključil ravno na dirki svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi, severno od Milana, kamor se je odpravil čez našo deželo.

Goodyear

Na pot proti Milanu se je cepelin podal 4. julija iz Nemčije. Vmes je postal v avstrijskem Welsu, nato pa se odpravil proti Sloveniji. Pri nas smo ga lahko občudovali nad Mariborom, Celjem in Ljubljano. Ponovno pa je imel tudi postanek na letališču v Lescah. Nato se je odpravil proti Italiji.  

Posnetek zaslona/Flight Radar

Pot Goodyearovega cepelina je s sledenjem oznake D-LZFN mogoče spremljati tudi na flight radarju.

Zmožno je lebdeti na mestu in se vrti okoli lastne osi

Slavno plovilo sicer v dolžino meri več kot 75 metrov, visok pa je skoraj 18 metrov. Poganjajo ga motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Njegova posebnost je, da lahko lebdi nad določeno točko in se med lebdenjem obrne okoli lastne osi. Čeprav je letel le 300 metrov nad nami, pa lahko brez težav leti tudi na višini 3000 metrov. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ