19. 4. 2024, 12:48 | Vir: STA

Obiskal nas je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton: kaj ga je navdušilo?

Thierry Breton in Robert Golob

Bobo/Jure Makovec

Slovenija se razvija kot pomembna industrijska lokacija v EU, tako kot številne druge članice pa se sooča z izzivom ohranjanja konkurenčnosti, sta po delovnem srečanju v Ljubljani poudarila evropski komisar za notranji trg Thierry Breton in gospodarski minister Matjaž Han. Breton je med drugim izpostavil ugodno investicijsko okolje Slovenije.

Kot je po današnjem delovnem srečanju v okviru Bretonovega obiska v Sloveniji dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han, ceni komisarjevo razumevanje pomena industrije za Evropo. Za Slovenijo je še posebej pomembna, v pogovoru pa sta izpostavila predvsem farmacevtsko in avtomobilsko panogo. "Vsi vemo, kakšni izzivi so pred nami za povečanje konkurenčnosti. Med drugim je pomembno, da znanje ostane zgoščeno v Evropi," je dejal Han.

Breton je poudaril, da se zaveda pomena industrijskega sektorja za Slovenijo. Pozdravil je tudi njen dobro razvit ekosistem za privabljanje investicij, kar je pomembno tudi z vidika zelenega in digitalnega prehoda.

Veseli ga, da Slovenija prepoznava pomen notranjega trga EU, od katerega ima številne koristi. "70 odstotkov slovenskega izvoza je namenjenega na notranji trgu EU," je poudaril.

Izzivi na področju ohranjanja in krepitve konkurenčnosti so po njegovih besedah skupni vsem državam EU. "Predvsem je pomembno, da zagotovimo pošteno konkurenco," je dejal. "Pri vsaki tranziciji moramo paziti, da nikogar ne pustimo zadaj," pa je dodal glede izzivov zelenega prehoda in napovedal polno podporo Sloveniji pri spopadanju s temi izzivi.

Thierry Breton

Thierry Breton

Bobo/Jure Makovec

Breton poudaril, da enakopravnost članic EU ne sme biti pod vprašajem 

Kot je povedal Han, bosta s komisarjem govorila tudi o poročilu o prihodnosti notranjega trga, ki ga je pripravil predsednik Inštituta Jacquesa Delorsa Enrico Letta. V imenu Slovenije se bo zavzel za enakopravnost in zaščito manjših držav, je napovedal.

Tudi Breton je poudaril, da enakopravnost članic EU ne sme biti pod vprašajem. To velja tudi za uspeh inovativnih podjetij, ki se soočajo z vse ostrejšo konkurenco iz držav zunaj EU in zato potrebujejo spodbudno poslovno okolje. "Zato je po našem mnenju zelo pomembno, da imajo države EU enako zakonodajo na tem področju," je dodal.

Po pogovorih se Han in Breton na Verovškovi ulici v Ljubljani skupaj z drugimi visokimi gosti udeležujeta slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna za začetek gradnje Sandozovega sodobnega razvojnega centra za podobna biološka zdravila.

Komisar bo z državnim sekretarjem na gospodarskem ministrstvu Matevžem Frangežem obiskal tudi ljubljansko podjetje Magneti, ki je eno od treh preostalih proizvajalcev trajnih magnetov v EU in se kot pomemben evropski dobavitelj uveljavlja na svetovnem trgu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol