18. 8. 2023, 17:08 | Promocijska objava

Mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin

promocijska fotografija

25.–26. avgust 2023, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Slovenija.

Vabljeni na tradicionalni mednarodni večdisciplinarni simpozij z naslovom Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, ki bo v okviru 35. Mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani 25. in 26. avgusta 2023 na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, tokrat v soorganizaciji Ustanove Imago Sloveniae in Radia Slovenija. Simpozij je odprt za splošno javnost.

Na simpoziju se bo zbralo 24 strokovnjakov z različnih področij. Tema, ki je tesno povezana s projektom B-AIR Radia Slovenija, odpira vlogo zvoka in glasbe v občutljivih človeških obdobjih ter okoliščinah, posebej v človekovem najzgodnejšem razvojnem obdobju. V središču bo tudi pomen glasbe in zvočnega okolja za ranljive skupine, kot so hospitalizirani otroci, posamezniki z razvojnimi motnjami in kroničnimi boleznimi, kot je Parkinsonova bolezen, več prispevkov pa bo predstavilo prakse približevanja zvočne umetnosti gluhim in naglušnim. Pomemben del bo zavzela tudi refleksija novih radiofonskih, glasbenih in umetniških del za dojenčke in malčke, ki so nastala v okviru projekta B-AIR.

V okviru simpozija bo v petek, 25. avgusta, ob 17. uri okrogla miza Glasba za vse z neposrednim radijskim prenosom. Prevpraševali bomo potencial povezovanja kulture, umetnosti, izobraževanja in zdravja ter iskali odgovore na to, kako omogočiti dostop do umetniških del najmlajšim in deprivilegiranim posameznikom, posameznicam in skupinam.

Spremljalo ga bo pestro glasbeno dogajanje na različnih lokacijah po ljubljanskem starem mestnem jedru. Prvega in drugega septembra pa bo na sporedu poseben pofestivalski dogodek v sodelovanju s Slovensko filharmonijo: Živalski karneval v Živalskem vrtu (Camille Saint-Saëns), s katerim želimo klasično glasbo približati najmlajšemu občinstvu. 

Simpozij organizirajo Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Radio Slovenija, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU. Programski odbor sestavljajo Primož Trdan, Katarina Kompan Erzar, Rajko Muršič, Gregor Pirš, Saška Rakef Perko, Igor M. Ravnik, Anamarija Štukelj Cusma in Katarina Zadnik.

Vljudno vabljeni!

O simpoziju in o projektu B-AIR

Simpozij nastaja v okviru Programa Ars in je del aktivnosti ob njegovi 60-letnici ter je organiziran v sodelovanju z Imago Sloveniae.

Simpozij je tudi del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo. Več o projektu na spletnih straneh rtvslo.si/b-air in b-air.infinity.radio

Objavljene vsebine so del projekta "B -AIR Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine", ki je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa ni bil vključen v pripravo projekta in ne odgovarja za informacije in stališča, predstavljena v okviru projekta.