10. 5. 2022, 17:01

Metsol: "Vsaka blokada Hrvaške bi bila sramotna"

Bobo

Zaskrbljenost ob povečani verjetnosti za slovenski veto na sprejem Hrvaške v Schengen izrazila tudi predsednica evropskega parlamenta.

"Hrvaška bi morala biti sprejeta v schengensko območje kmalu, že v času francoskega predsedovanja, vsaka blokada pa bi bila sramotna," je za Hino povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsol.

"Utrujena sem od pogovorov z državami, ki so se leta trudile izpolniti vsa merila. Potem, ko jih izpolnijo, pa ni politične odločitve. (...) Države članice se ne bi smele skrivati ​​za tehničnimi razlogi, kjer so motivi politični," je še dodala.

Strah pred spremembo slovenskih stališč

Po porazu SDS na slovenskih državnozborskih volitvah se ugiba, da bi lahko Slovenija, s katero ima Hrvaška nerešen ozemeljski spor, blokirala vstop Hrvaške v Schengen, piše Večernji list (VL).

Zmagovalec volitev in bodoči premier Robert Golob je dejal, da bo za razliko Janše vztrajal pri arbitraži, iz katere je Hrvaška izstopila zaradi razkritega slovenskega vpliva na sodnike, nadaljuje hrvaški medij.

Poleg tega je najverjetnejša kandidatka za zunanjo ministrico, Tanja Fajon, kot evropska poslanka lani poudarjala, da Hrvaška ni pripravljena na vstop v schengensko območje, prav tako piše VL.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol