Uredništvo | 10. 12. 2023, 16:04

Na britanski obali odkrili morsko pošast: "Požirala je vse pred sabo"

Omrežje X/@Jamie_Woodward

Raziskovalci in znanstveniki še vedno ne morejo verjeti svojim očem.

Iz pečin obale v Dorsetu na južni britanski obali so izvlekli lobanjo ogromne morske pošasti. Pripada pliozavru, divjemu morskemu plazilcu iz pradavnin, ki je teroriziral oceane pred približno 150 milijoni let. Najdeni fosil oziroma njegova lobanja je eden najpopolnejših primerkov te vrste, ki so jih kdaj odkrili. Daje nam nove vpoglede v preteklost na našem planetu, lobanja pa bo na novoletni dan predstavljena tudi v posebnem programu priljubljenega naravoslovca sira Davida Attenborougha na BBC One.

"Pliozaver je ogromen in lepo ohranjen. Nikjer drugje ni primerka, ki bi mu bil podoben," je prepričan lokalni paleontolog Steve Etches. "To je eden najboljših fosilov, kar sem jih kdaj videl. Edinstven je zaradi tega, ker je popoln," je povedal za BBC News.

"Spodnja čeljust in zgornja lobanja sta povezani skupaj, drugje v svetu komaj kdaj najdemo primerke s to stopnjo podrobnosti. In če že obstaja, po navadi manjka veliko delcev, medtem ko ima ta še vse kosti."

Lobanja je daljša od višine večine ljudi. Zobje na njej so dolgi in ostri kot britev - nekoč so ubijali z enim samim ugrizom in požirali vse pred sabo, pravijo znanstveniki.

Omrežje X/@Jamie_Woodward

Pliozaver je bil s svojimi skoraj 12 metri in štirimi močnimi plavutmi, ki so ga poganjale z veliko hitrostjo, pravi stroj za ubijanje, bil je največji plenilec v oceanu. "Žival je bila tako ogromna, da je lahko učinkovito plenila na vse, kar bi bilo po nesreči v njenem prostoru," je povedal dr. Andre Rowe z bristolske univerze. "Ne dvomim, da je bil nekakšen podvodni T-Rex." Obroki so vključevali druge plazilce, kot je denimo njegov dolgovrati bratranec plesiozaver in delfinu podoben ihtiozaver.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord