K. Ž. | 14. 11. 2023, 09:41

Grozeče pošasti se prebujajo! Znanstveniki svarijo pred uničujočo kataklizmo

Raziskovanje permafrosta v Rusiji.

Profimedia

V zamrznjeni zemlji, ki se dve leti ali več ni odmrznila, bi se lahko skrivalo nekaj velikega in grozečega.

Medtem ko se planet še naprej segreva, so znanstveniki v skrbeh, da bi se množica smrtonosnih bolezni osvobodila iz permafrosta, potem ko je mirovala na tisoče let. Vojna v Ukrajini je dodatno ohromila človekove poskuse, da bi se pripravili na ta pojav, širitev rudarjenja v polarnih območjih pa bi nas lahko potisnilo še bližje k odprtju Pandorine skrinjice, poroča srbski portal Kurir.

Najbolj strašljivo je zagotovo dejstvo, da znanstveniki verjamejo, da naše dejavnosti vodijo v neznano in starodavno grožnjo, imenovano kot faktor X.

Permafrost označuje tla, ki so bila zamrznjena dve leti ali več zaporednih let. Dve leti je minimum, nekatera območja v Sibiriji pa so zamrznjena več kot 650.000 let. Vsak milimeter te zamrznjene zemlje vrvi od življenja z več tisočimi spečimi mikrobi. Dejanska identiteta teh mikrobov pa medtem ostaja večinoma skrivnost. "Ne vemo veliko. Zelo malo znanstvenikov je raziskovalo, kaj je bilo v permafrostu," je za Newsweek povedala švedska profesorica nalezljivih bolezni Brigitta Evengard.

Raziskovanje permafrosta v Rusiji.

Raziskovanje permafrosta v Rusiji.

Profimedia

Leta 2014 je skupina francoskih in ruskih raziskovalcev ponovno aktivirala močan virus, ki je 30.000 let miroval pod sibirskim permafrostom. Virus, znan kot pandoravirus, je do zdaj okužil le amebe in ne predstavlja nevarnosti za ljudi, vendar študija služi še kot en dokaz strašljive prihodnosti.

Kaj vse se tam nahaja?

"Če lahko virusi ameb preživijo tako dolgo v permafrostu, to močno nakazuje na dejstvo, da lahko virusi, ki okužijo živali ali ljudi, ostanejo aktivni v istem stanju. Vemo tudi, da je bil DNK virusa odkrit v permafrostu," pravi Jean-Michel Clavery, vodja študije. Druge raziskave so pokazale, da lahko tudi mikroskopsko majhne živali "vstanejo" iz permafrosta.

"Obstajajo različne metode, vključno s fiksiranjem njihovega DNK in njihovih lipidnih membran, ki organizmom omogočajo preživetje v permafrostu. To se nanaša na številne mikrobe, ki veljajo za ekstremofile, torej organizme, ki lahko preživijo pri ekstremnih temperaturah in pritiskih, vključno z mrazom in permafrostnim pritiskom," je pojasnila klimatologinja Kimberly Miner iz NASE.

Raziskovalna odprava na Arktiki.

Raziskovalna odprava na Arktiki.

Profimedia

Vprašanje, ki se tukaj poraja, je, kaj dejansko bi se lahko nahajajo pod debelo plastjo ledu. "To so virusi, ki povzročajo izkoreninjene bolezni, kot so črne koze in vedno prisoten antraks, preko območij, okuženih s sporami," je dejal Clavery.

Leta 2016 je izbruh antraksa v severni Sibiriji ubil 12-letnega dečka in na tisoče živali. Vzrok naj bi bilo nenavadno toplo vreme v regiji, ki je pospešilo taljenje permafrosta in razkrilo trupla severnih jelenov, ki so podlegli okužbi. Speče spore antraksa v truplih so se ponovno prebudile in našle nove gostitelje. "Antraks lahko ostane v dolgem spanju več sto let in nato spet oživi," pravi Evengardova.

Mikrobi iz dobe pred homo sapiensom

Te znane okužbe se najverjetneje nahajajo v najvišjih plasteh permafrosta, vendar je tisto, kar se skriva v globinah, veliko bolj skrb vzbujajoče, še poroča omenjeni portal. "Globoko v permafrostu morajo biti mikrobi, predvsem virusi, pa tudi bakterije, ki so bile na Zemlji veliko prej, preden se je pojavil homo sapiens," še trdi Evengardova.

Naš imunski sistem se je razvil v stiku z milijardo mikrobov, ki so obstajali na Zemlji v času življenja naše vrste, vendar pa se lahko v permafrostu nahajajo starodavni virusi, za katere nimamo naravne imunosti, niti učinkovitih oblik zdravljenja. "Obstaja faktor X, o katerem ne vemo veliko," je dejala Evengardova. Starodavni patogeni so morda povzročili smrt naših prednikov. "Ti starodavni virusi so morda okužili neandertalce ali mamute in povzročili njihovo izumrtje," je še dejal Clavery.

V zadnjih 50 letih se je Arktika segrela do štirikrat hitreje kot preostali svet. Taljenje permafrosta pa ni edina zdravstvena skrb, saj se bodo žuželke, kot so komarji in klopi, še naprej selile severneje, kjer bodo lahko potencialno prišli v stik s starimi virusi.

Polarni medved.

Polarni medved.

Profimedia

"Kombinacija zelo starodavnega neznanega virusa, ki bi okužil stalni prenašalec, bi bil najslabši scenarij," je še poudaril Clavery.

Nebiološke nevarnosti

Biološke nevarnosti niso edina grožnja, ki bi jo lahko sprožilo taljenje permafrosta. "Naše raziskave so pokazale, da bi lahko obstajala cela vrsta nevarnosti, ki bi jih povzročil človek in bi lahko nastale zaradi taljenja permafrosta. To na žalost vključuje živo srebro, jedrske odpadke, bombe, eksploziv in težke kovine pridobljene z rudarjenjem," je povedala Minerjeva.

Obenem je treba upoštevati tudi 1700 milijard ton ogljika, ujetega v zamrznjeni zemlji, ki se bo sprostil kot ogljikov dioksid, ko bo prišlo do taljenja permafrosta. Podnebne spremembe so počasen proces, zaradi česar bi lahko trajalo veliko časa, preden bi se najgloblji del permafrosta stopil.

Prve analize Grenlandije in drugih polarnih regij kažejo, da bi se pod površjem lahko skrivalo veliko bogastvo. A to ima tudi svojo ceno, saj lahko močno rudarjenje in izkopavanje kmalu privede do permafrosta, kar je izjemno nevarno, saj to pomeni, da bi se tako lahko faktor X prebudil iz leden globin. "Če nekdo potem zboli in se ga prepelje v Moskvo, se nato lahko bolezen naprej razširi. To smo videli tudi pri nedavni pandemiji," je opozorila Evengardova.

Zaradi vojne so se raziskave ustavile

Tudi brez globalnega potovanja je malo verjetno, da bi vsebnost permafrosta ostala izolirana na Arktiki. "Permafrost pokriva tretjino površja Zemlje, kar pomeni, da je povezan z vsemi oceani, kopnim in ozračjem. Ravno zaradi tega je pomembno, da razumemo, kaj se dogaja na Arktiki, ter upočasnimo segrevanje podnebja," je še povedala Minerjeva.

Raziskovanje permafrosta v Rusiji.

Raziskovanje permafrosta v Rusiji.

Profimedia

"Tveganje za javno zdravje izvira iz pospešenega sproščanja predhodno zamrznjenih virusov v kombinaciji s povečano izpostavljenostjo ljudi, saj zaradi globalnega segrevanja tudi arktična območja postanejo veliko bolj dostopna za industrijski razvoj," je pojasnil Clavery. Raziskava področja je nujno potrebna, a je ta onemogočena na območju Rusije, saj so bili zaradi vojne z Ukrajino ustavljeni vsi raziskovalni projekti z Rusijo.

"Približno 75 odstotkov novih okužb je zoonoz (kužna živalska bolezen, ki se lahko prenese tudi na človeka), kar pomeni, da prihajajo iz narave, predvsem od živali. To je še posebej pomembno, saj se živalske vrste zaradi segrevanja okolja premikajo proti polu," je povedala Evengardova ter poudarila, da lahko to grožnjo zmanjšamo le z upočasnitvijo podnebnih sprememb.