26. 9. 2023, 18:01 | Vir: STA

Človeštvo bo pokončala ekstremna vročina: raziskovalci so izračunali, katerega leta bo nastopilo izumrtje

Profimedia

Prihodnost ne prinaša ničesar dobrega. Katastrofa zaradi ekstremne vročine in podnebnih sprememb se lahko zgodi prej, kot smo pričakovali.

Ekstremna vročina bo v 250 milijonih let, ko naj bi se celine združile v vročo, suho in za življenje neprimerno nadcelino oziroma superkontinent, verjetno povzročila izumrtje sesalcev na Zemlji, kažejo izsledki raziskave strokovnjakov z univerze v Bristolu. Napoved predpostavlja prenehanje uporabe fosilnih goriv, sicer se bo ta uresničila še prej.

Rezultati prvih superračunalniških modelov podnebja kažejo, da bo v daljni prihodnosti zaradi tektonskih premikov Sonce postalo svetlejše, vulkanski izbruhi pa bodo v ozračje izpustili ogromne količine ogljikovega dioksida (CO2), kažejo izsledki raziskave, ki je bila v ponedeljek objavljena v reviji Nature Geoscience.

Profimedia

To naj bi Zemljo segrelo do te mere, da številni sesalci ne bodo mogli preživeti, povrhu pa naj bi bilo le osem do 16 odstotkov prihodnjega superkontinenta, imenovanega Pangea Ultima, primernih za njihovo bivanje. Sesalci se namreč večinoma bolje prilagajajo mrazu, slabše pa se spopadajo z ekstremno vročino.

"Novonastali superkontinent bi dejansko povzročil trojni udarec, ki bi vključeval učinek kontinentalnosti, bolj vroče Sonce in več ogljikovega dioksida v ozračju," je pojasnil glavni avtor študije Alexander Farnsworth z univerze v Bristolu in dodal, da bi lahko bila posledica tega "pretežno sovražno okolje brez virov hrane in vode za sesalce". Kot je še dejal, se bodo namreč v tem primeru splošne temperature gibale med 40 in 50 stopinjami Celzija s še višjimi dnevnimi ekstremi, ki bodo skupaj z visoko stopnjo vlage "dokončno zapečatile" usodo ljudi.

Boj proti podnebnim spremembam ni zaman

Znanstveniki ocenjujejo, da se bo do nastanka superkontinenta raven ogljikovega dioksida v ozračju s trenutnih 400 delcev na milijon povečala na več kot 600 delcev na milijon, vendar ob predpostavki, da ljudje prenehajo uporabljati fosilna goriva. V nasprotnem primeru bo Zemlja te številke dosegla že veliko prej, je opozoril profesor Benjamin Mills, ki je za študijo izračunal prihodnje količine delcev ogljikovega dioksida.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da kljub črnogledim napovedim ljudje ne bi smeli zmanjšati svojih prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam, saj naraščajoče temperature in vse pogostejši ter intenzivnejši vročinski valovi že zdaj škodijo njihovemu zdravju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol