17. 4. 2023, 09:00 | Promocijska objava

Najboljši materiali za balkonske ograje – prednosti in slabosti!

promocijska fotografija

Balkonska ograja ni le pomemben varnostni element našega doma, ampak lahko s pravim dizajnom in materialom občutno spremeni tudi njegovo zunanjo podobo. Želite izvedeti, kateri material je najboljši?

Steklene, lesene, PVC, kovinske ali alu balkonske ograje vam prinašajo določene prednosti in slabosti. Njihovo poznavanje pa je ključnega pomena, ko se odločate o pravem materialu. 

Kateri od njih je najboljši in zakaj, boste izvedeli v nadaljevanju.

Lesena balkonska ograja

Les velja za naraven material in je ena najpogostejših izbir, ko je govora o balkonskih ograjah. Lesena balkonska ograja daje balkonu posebno toplino in poskrbi za tradicionalen, podeželski videz, zato se nad njo še posebej navdušujejo vsi ljubitelji lesa.

To vrsto ograj je mogoče izdelati iz vseh vrst lesa, vendar je potrebno upoštevati, da so nagnjene k luščenju, bledenju barve, gnitju in napadom termitov, zato jih je potrebno redno obnavljati. 

promocijska fotografija

Brušenje, barvanje in lakiranje so sestavni del njihovega vzdrževanja, če želite, da bodo ostale vsako leto enake.

PVC balkonska ograja

Balkonska ograja iz PVC in vinila je zelo pogosta alternativa lesu. Navzven so zelo podobne lesenim, medtem ko so v primerjavi z njim veliko bolj odporne na vremenske razmere. Slabi pogoji jim zlepa ne pridejo do živega, pri čemer je potrebno zelo malo vzdrževanja.

Največja slabost PVC balkonskih ograj je v tem, da so na voljo le v omejenih barvah, zato se uporabniki najpogosteje odločajo za belo barvo. 

Glavni razlog za to je tudi v tem, ker lahko druge barve z leti zbledijo, še posebej, če so izdelane iz manj kvalitetnega materiala.

Steklena balkonska ograja

Med vse bolj priljubljenimi balkonskimi ograjami je tudi balkonska ograja iz stekla. Steklena balkonska ograja je še posebej primerna, če se z vašega balkona odpirajo slikoviti pogledi na morje ali gore. Izdelana je iz kaljenega stekla, ki poskrbi za moderen videz, balkonu pa daje občutek večje prostornosti. 

promocijska fotografija

Slabost steklenih balkonskih ograj je v tem, da jih je potrebno redno čistiti, saj so zelo dovzetne za prah in drugo umazanijo. Poleg tega pa je steklo dovzetno tudi za praske, kar pomeni, da je potrebno z njo še posebej skrbno ravnati.

Betonska balkonska ograja

Betonske balkonske ograje so pogosta izbira v urbanih okoljih, saj poskrbijo za veliko mero zasebnosti in intime. So izjemno obstojne in relativno poceni, poleg tega pa ne zahtevajo nobenega posebnega vzdrževanja. 

Če si želite močno ograjo, je to zagotovo prava izbira. Res pa je, da vam betonske ograje ne ponujajo veliko možnosti oblikovanja in niso tako razgibane kot na primer lesene, steklene ali kovinske ograje. Zato so še posebej primerne za vse tiste, ki jim oblika ograje ni toliko pomembna.

Alu balkonska ograja

Še ena izmed opcij, ki so vam na voljo, so alu balkonske ograje. 

Zanje se odloča vedno več ljudi, saj ponujajo praktično vse najboljše lastnosti vseh materialov: 

1. Po svojem izgledu so lahko zelo tradicionalne ali pa se odločite za bolj moderne oblike. Na voljo so v različnih stilih in slogih, zato se brez težav zlijejo z različnimi arhitekturnimi značilnostmi vašega doma.

2. Izbira barvnih odtenkov alu ograj je praktično neskončna, saj so prašno barvane po RAL lestvici. Navzven lahko delujejo kot imitacija lesa, ali pa se odločite za katerikoli drugi barvni odtenek, ki se lepše zlije z zunanjo podobo vašega doma.

3. So izjemno trpežne, saj je aluminij izjemno močan material, ki se zlepa ne poškoduje. Posledično temu je alu ograja tudi izjemno varna in ni nobenega strahu, da bi se pod vašo težo zlomila ali kako drugače poškodovala.

4. Alu balkonske ograje ne zahtevajo nobenega posebnega vzdrževanja. Zanje velja, da jih ni potrebno brusiti, barvati ali lakirati. Dovolj bo že, če jih boste občasno očistili z vlažno krpo.

5. Alu ograje so odporne na najbolj zahtevne vremenske vplive. Ne glede na to, ali je to sneg, veter, dež, mraz ali močno sonce, bodo vrsto let ostale popolnoma enakega videza kot takrat, ko jih boste namestili. 

6. Za alu balkonske ograje ni nobenega strahu, da bi se začele luščiti ali bi začele celo gniti. Prav tako tudi ne pokajo ali zbledijo, zato je popolnoma jasno, da imajo izjemno dolgo življenjsko dobo in vam bodo dolgo služile.

promocijska fotografija

Če bi morali razmisliti še o slabostih alu balkonskih ograj, potem je le teh zelo malo oziroma skoraj nič. Nekateri so mnenja, da je največja slabost njihova cena, vendar če pretehtate vse prednosti, ki vam jih ponujajo, potem so zagotovo vredne svojega denarja. 

Še enkrat razmislite o prednostih in slabostih materialov balkonskih ograj. Prepričani smo, da bo na koncu odločitev prava!