16. 4. 2024, 13:25 | Vir: STA

Dan po prižigu olimpijske bo začela pot tudi slovenska bakla: "Slutimo, da bodo OI v Parizu izjemne za Slovenijo ... "

Olimpijska bakla

Profimedia

17. aprila bo s tromeje Slovenije, Madžarske in Hrvaške, v občini Lendava svojo pot po državi začela slovenska bakla.

V Parizu se bodo 26. julija začele olimpijske igre, v antični Olimpiji pa so danes prižgali olimpijski ogenj pred 101 dan dolgo potjo do prizorišča iger. Dan pozneje, 17. aprila, bo s tromeje Slovenije, Madžarske in Hrvaške, v občini Lendava svojo pot po državi začela slovenska bakla.

Še drugič bo po Sloveniji potovala slovenska olimpijska plamenica. Prvič je bilo to leta 2021 pred koronskimi igrami v Tokiu. Letos je njen ambasador nekdanji olimpijec, veslač Jani Klemenčič. Bronasti v četvercu brez krmarja na OI v Barceloni leta 1992 je nasledil nekdanjo olimpijsko zmagovalko, judoistko Urško Žolnir Jugovar.

"Ponosen sem, da so me izbrali za nosilca bakle, da niso pozabili na mojo olimpijsko medalj, čeprav je bilo to že zelo dolgo nazaj. Na Bledu, kjer sem nosil baklo pred tremi leti, mi je ostalo v spominu zelo veliko otrok, ki so jo spremljali," je dejal Klemenčič.

Klemenčič je na predstavitvi bakle tudi dodal, da so slovenski športniki doslej osvojili že zelo veliko olimpijskih medalj in da je to mogoče včasih postalo preveč samoumevno.

"Slutimo, da bodo OI v Parizu izjemne za Slovenijo, obetamo si najštevilčnejšo udeležbo v zgodovini. Prepričan sem, da bodo vsi naši športniki ponosno zastopali Slovenijo in se bomo veselili njihovih uspehov. Vsak dan so nove kvalifikacije tako za OI kot tudi za paraolimpijske igre. Na slednje se je pred kratkim kot kapetanka v sedeči odbojki uvrstila naša sodelavka na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) Lena Gabršček. Kot prva ženska ekipa so se v francosko prestolnico uvrstile tudi rokometašice," je uspeh prejšnjega tedna izpostavil predsednik OKS, Franjo Bobinac.

Bakla bo tri leta po tokijskem prvencu drugič svoje trimesečno potovanje začela na vzhodu države. Potovala bo po po vseh slovenskih občinah in zamejskih območjih ter širila olimpijski duh, popotovanje pa bo končala na skrajnem severozahodu države. Nazadnje bo obiskala občino Kranjska Gora na Trgu olimpijcev v Mojstrani, na stičišču treh držav, Slovenije, Avstrije in Italije.

Od bakle se bodo v Sloveniji poslovili 13. julija, potem jo bodo odpeljali v slovensko hišo v Parizu, katere proračun je okrog dva milijona evrov. V bližini slovenske, kjer bodo zelo strogi varnostni ukrepi, bo še okrog 15 drugih olimpijskih hiš, 100 m bo oddaljena tudi francoska, nedaleč stran bo tudi osrednje navijaško središče OI.

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Profimedia

V OKS obljubljajo številne zabavne dejavnosti 

Slovensko hišo, kjer se bo predstavilo slovensko gospodarstvo, kultura in kulinarika, bodo obiskali tudi vodilni Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in vodstvo Slovenije na čelu s predsednico države Natašo Pirc Musar.

Pred tem se bo slovenska bakla ustavila tudi v Gornjem Seniku na Madžarskem, v Opčinah nad Trstom v Italiji, Reki na Hrvaškem in na koncu pod Ljubeljem na avstrijski strani Karavank.

V OKS obljubljajo številne zabavne dejavnosti in nagradne igre tako za krajane kot za obiskovalce in nosilce bakle. Svojo pot bo bakla premagovala na različne načine ter z zanimivimi prevoznimi sredstvi v rokah približno 10.000 nosilcev.

Med njimi bodo tudi letos nekdanji vrhunski slovenski športniki, olimpijci in paralimpijci. V času OI bo OKS po Sloveniji pripravil olimpijski festival za mlade v Kopru, Celju, Zagorju, Ptuju, Velenju in Ljubljani. Poleg športnih dejavnosti bodo lahko pozdravili tudi slovensko baklo.

Kot je povedal podpredsednik OKS Miran Kos, so slovensko baklo izdelali v jeklarni v Ravnah na Koroškem pri sponzorju OKS Slovenski industriji jekla. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov. Ti so simbol povezovanja, ene izmed ključnih vrednot Moka.

Plamenica, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle širi toploto in svetlobo, simbol upanja, so zapisali pri OKS.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord