Uredništvo | 9. 9. 2023, 11:09

Podhod Name zaudarja po urinu, od novega kina ne duha ne sluha. Kaj pravijo na MOL-u?

Uredništvo

Na mestni občini smo vprašali, kaj se dogaja glede obljubljene nove kinodvorane, ki naj bi obiskovalce pozdravila že poleti.

Slovenska prestolnica naj bi po napovedih družbe Bovin d.o.o. že v začetku tega poletja v središču mesta dobila prenovljeno kinodvorano Komuna, a se to ni zgodilo. Po navedbah z začetka leta, naj bi prenovljena dvorana obiskovalce pozdravila s koncem poletja, trenutna slika pred kinom pa je žal še vedno zelo klavrna in kazi središče mesta.

Se kaj dogaja?

Smeti pred vhodom kina oziroma za rešetkami so bile sicer pospravljene, a je vmes nekdo razbil steklo filmske izložbe, kjer so zdaj odpadki. Po podhodu se širi smrad po urinu, njegova grozljiva podoba pa v slabo luč meče tudi ostale obrate v njem.

Uredništvo

Ker ne družbe Bovin d.o.o. in ne Komune nismo mogli priklicati na javno objavljeni telefonski številki, smo se v upanju, da bomo koga srečali na sedežu kina, večkrat odpravili osebno tja -  eden od mestnih varnostnikov nam je namreč predhodno povedal, da je v notranjosti že opazil ljudi. A mi te sreče nismo imeli. Z vprašanjem, kdaj je načrtovan začetek obnove in začetek obratovanja novega kina, smo se zato obrnili na Mestno občino Ljubljana (MOL).

Uredništvo

S tem nimajo nič

"V  MOL-u, ki ni lastnik, upravitelj ali uporabnik Kina Komune, žal nimamo nobenih informacij o načrtovanih začetkih obnove in obratovanja novega kina," je bil odgovor, ki smo ga od njih dobili po elektronski pošti. Kasneje je sledil še nekoliko obširnejši odgovor in nekaj pojasnil v zadevi Kina Komuna s strani mestnega menedžerja Matica Bizjaka. "Ker se na Mestni občini Ljubljana zavedamo problematike izjemno neurejenega vhoda v Kino Komuna, smo poslovodstvo družbe Bovin, d. o. o. pozvali, naj do prenove kina zavarujejo vhod vanj in tako preprečijo smetenje. Obljubili so nam, da bodo to uredili."

Uredništvo

Ob tem je dodal, da bodo na Mestni občini Ljubljana spremljali, ali se bodo v družbi držali obljube. "Prepričani smo namreč, da je urejena pasaža Name tako v interesu meščank in meščanov, mesta in vseh tamkaj delujočih poslovnih subjektov, kot tudi družbe Bovin d.o.o., ki upravlja s Kinom Komuna." 

Odgovora na to, kdaj bomo prebivalci prestolnice dobili obljubljeno kinodvorano, nismo dobili.

Tudi o problematiki brezdomcev

V MOL-u so se tudi odzvali na pritožbe meščanov in meščank, da podhod zaradi dolgotrajnega nedelovanja kina trenutno uporabljajo brezdomci kot svojo postojanko. "Zavedamo se tega kompleksnega družbenega pojava in z namenom razreševanja, preprečevanja in blaženja posledic brezdomstva že vrsto let izvajamo številne aktivnosti na področju stanovanjske problematike, spodbujamo in sofinanciramo socialnovarstvene programe pomoči in oskrbe za brezdomne, socialno najšibkejšim občankam in občanom namenjamo denarno pomoč," je zapisal Bizjak.

Uredništvo

Poudaril je tudi, da MOL do leta 2025 načrtuje vzpostavitev novega zavetišča za brezdomce, kjer bo osnovna dejavnost: bivanje v osmih skupnih spalnicah s 4-8 ležišči, skupnimi sanitarnimi prostori, jedilnico s 50 sedišči, nadgrajena s programom za srednjeročno celodnevno bivanje samskih oseb.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord