STA/Uredništvo | 9. 4. 2024, 19:52

Bo pouk v sredo potekal normalno? Kakšni so nasveti policije?

Bor Slana/Bobo

Med šolniki, starši in učenci je završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. 

Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in dokazov glede obstoja morebitnega kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja objave z grožnjo napada v slovenskih šolah. Policisti so v teh dneh pogosteje prisotni v okolici šol, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je v preteklem tednu na enem izmed slovenskih spletnih medijev pojavila objava, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi pomenila tudi potencialni varnostni dogodek v Sloveniji. Objava je bila s strani avtorja po nekaj minutah zbrisana, takoj zatem pa je tudi upravljalec spletne strani onemogočil komentiranje objave. Vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno konkretno opredeljena.

Na policijo smo med drugim naslovili vprašanje, kakšne ukrepe bodo v nadaljevanju še izvajali, da bi dejanje preprečili, a odgovora nismo prejeli. 

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Kaj so policisti zapisali v sporočilu za javnost? 

"V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj. Ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali v sporočilu za javnost. Navajajo, da so takoj, ko jih je občan obvestil o konkretni objavi, pristopili k preveritvi okoliščin in izvedli prve nujne ukrepe, med katere sodi tudi vrednotenje pridobljenih podatkov.

Ne glede na to, da po prvem preverjanju niso ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, nadaljujejo z zbiranjem obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja in s ciljem izsleditve avtorja zapisa, so sporočili.

Policisti so v teh dneh pogosteje prisotni v okolici šol, so sporočili. Policija sicer že ves čas sodeluje pri različnih preventivnih aktivnostih in projektih v šolskem prostoru na način, da policisti svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu ukrepanju, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja, so zapisali.

Bobo

Staršem policisti svetovali, da v prihodnjih dneh ostanejo mirni

Poleg tega kot ustrezno ocenjujejo, da o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščajo določeno javnost. Policijske postaje so zato pozvali, da stopijo v kontakt z osnovnimi šolami na svojih območjih. Po tem ko so prejeli več vprašanj so o dogajanju obvestili tudi medije in širšo javnost in vzpostavili stik s pristojnim ministrstvom, še navajajo.

Staršem so svetovali, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino. Pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da starši svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo in jim svetujejo, saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske. Ob sumu kaznivih ravnanj v šolskem okolju delavce šole, starše in učence prosijo, da se obrnejo na policijo.

Po lanskem tragičnem dogodku na osnovni šoli v Srbiji je policija obravnavala več prijav, obvestil, naznanil, informacij, ki bi bile lahko povezane z medvrstniškim nasiljem, še navajajo. Kljub vsem zbranim obvestilom in dokazom, niso prav v nobenem primeru potrdili pripravljalnih dejanj, načrtovanja ali napeljevanja tovrstnih hudih dejanj na šolah.

"Po strelskih in podobnih napadih na javnih krajih, kot so bili denimo nedavni napadi na šolah v Srbiji in na Finskem ter napad na univerzi na Češkem, lahko pride do telefonskih klicev, groženj ali objav na svetovnem spletu o izvedbi podobnega napada tudi pri nas. Navadno se izkaže, da gre za škodoželjne klice in objave, katerih namen je pogosto maščevanje, pritegnitev pozornosti in pogosto pri tem ne gre za resne grožnje, ki bi imele elemente kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti," so zapisali na policiji.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec