P.M. | 11. 3. 2024, 22:04

Gojmir Lešnjak Gojc v posebni oddaji na Pop TV: "Brez javnega zdravstva me ne bi bilo več"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Priljubljeni igralec je z javnostjo že večkrat delil svojo osebno izkušnjo zdravljenja v eni od naših bolnišnic, kjer je pristal zaradi hujše oblike covida-19.

Gost posebne oddaje o zdravstvu 24UR Forum - (Ne)javno zdravstvo, v kateri je beseda tekla o pomembnosti javnega zdravstva ter kako preprečiti, da zdravje ne bo postalo privilegij bogatih, je bil tudi naš legendarni igralec Gojmir Lešnjak – Gojc. Kot je znano, je igralec med pandemijo zbolel za hujšo obliko bolezni covid-19, zaradi česar je pristal na zdravljenju na Golniku. 

Hvaležnost, lepe besede, ganjenost ...

Gojc je po uspešnem okrevanju že večkrat javno in tudi zelo ganjeno povedal, da so mu zdravniki in sestre na Golniku omogočili ponovno rojstvo. O profesionalnosti in prizadevanjih tamkajšnjih zdravnikov in sester za bolnike je v preteklosti spregovoril celo s solzami v očeh. V oddaji 24UR Forum se je zato pridružil apelu znanih Slovencev in Slovenk za ohranitev in krepitev javnega zdravstva.

Zaradi posledic bolezni je moral še lep čas hoditi na rehabilitacijo v Sočo, saj so ga noge komaj držale pokonci.

Zaradi posledic bolezni je moral še lep čas hoditi na rehabilitacijo v Sočo, saj so ga noge komaj držale pokonci.

Borut Živulović/Bobo

Izkušnji z Golnika in iz rehabilitacijskega centra Soča pri našem igralcu še dodatno utrjujeta prepričanje, da Slovenci ne smemo ostati brez javnega zdravstva. V našem zdravstvu vidi tudi probleme — kot enega večjih je navedel obupno organizacijo. "Ko se bo rešila organizacija, tudi ne bo potrebno stavkat. Sem zagovornik visokih plač, ampak mislim, da se ta trenutek Hipokrat obrača v grob"  je dejal.

Za javno zdravstvo so v oddaji apelirali tudi nekdanja biatlonka Tadeja Brankovič, ugleden ekonomist Mojmir Mrak, podjetnik Ivo Boscarol, filozofinja Renata Salecl, nekdanji vodja konzularne službe zunanjega ministrstva Andrej Šter, direktorica Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič ter dr. Anica Mikuž Kos, upokojena zdravnica in humanitarka.

V studiu tudi Robert Golob

Posebna oddaja Pop TV je potekala v studiu z občinstvom, relevantnimi gosti in voditeljico Majo Sodja na Filozofski fakulteti Maribor. Vabilu sta se odzvala tudi ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in predsednik vlade dr. Robert Golob.

Instagram/Robert Golob

Na vprašanje voditeljice, kakšno zdravstvo bomo imeli v naši državi v prihodnje, je Golob odgovoril: "Natančno se zavedamo, da je edino javno zdravstvo tisto, ki si ga zaslužijo Slovenke in Slovenci." Ob tem je premier spet zagotovil, da zdravstvene reforme potekajo že lep čas, a da se bo njihov učinek poznal šele s časom. Da je njena vizija javno zdravstvo, je potrdila tudi zdravstvena ministrica, ki je ob tem v oddaji zanikala govorice, da bi zaradi selitve v Madrid (kjer bo služboval njen mož) v kratkem zapuščala ministrski stolček.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol