uredništvo/STA | 14. 1. 2024, 19:47

Vlada poziva Fides, naj ne uresniči stavke, ji bodo zdravniki prisluhnili?

Ana Lina Vodušek, članica stavkovnega odbora Fides.

Igor Kupljenik/Bobo

Začetek stavke so zdravniki in zobozdravniki napovedali za ponedeljek ob 7. uri, trajala pa bo do preklica ali sklenitve sporazuma. 

Vlada je dan pred napovedanim začetkom stavke zdravnikov in zobozdravnikov pozvala sindikat Fides, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje izpostavili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma.

Fides ji odgovarja

Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek je v nedeljo popoldne še enkrat predstavila pogled sindikata. Stavka bo, stavke si ne želijo, ker je skrajni ukrep, je pa zanjo odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in na vladi potrjenih dogovorov, je dejala. Vlada se v pogajanjih zgolj spreneveda in ne naslavlja glavne zahteve, ki je "vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse".

Predstavnica Fidesa je sodržavljane prosila za razumevanje in podporo.

Predstavnica Fidesa je sodržavljane prosila za razumevanje in podporo.

Igor Kupljenik/Bobo

V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se odhodi zaposlenih iz javnega zdravstvenega sistema ustavijo, ustavna dolžnost države pa je, da poskrbi, da zdravstveni delavci lahko delajo v ustreznih in varnih delovnih pogojih. Vlada tega ne počne, je zatrdila predstavnica Fidesa.

Poudarila je, da bodo stavkali do preklica. Stavka bo potekala v skladu z zakonsko določenim minimalnim delovnim procesom.

Kaj bo z bolniki?

Zakonodaja določa, da je v času stavke zdravnik dolžan izvajati storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Med njimi denimo zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, poškodb in zastrupitev ter vsi ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni. In kaj bo z vsemi nenujnimi pregledi? Večina bolnikov bo lahko prišla na vrsto že naslednji dan, napovedujejo, a seveda le v primeru, če se stavka seveda ne bo zavlekla.

Delodajalec mora poskrbeti, da bodo obvestila o poteku stavke postavljena na vidna mesta. Stavke se lahko kadar koli udeleži vsak zdravnik in zobozdravnik, o tem se mu ni treba vnaprej izrekati.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Fides zato tudi ne ve, koliko ljudi bo stavkalo, je pa prepričan, da jih bo mnogo. Predstavnica Fidesa je sodržavljane prosila za razumevanje in podporo, prav tako preostale zaposlene v zdravstvu.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki med drugim zahteva dvig plač za starejše zdravnike, se bo sicer z vlado zopet sestal v ponedeljek ob 12. uri.

Zadnji poskusi vlade 

"Vlada z začetkom ločenih pogajanj s sindikatom Fides spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega januarja 2023. Naša osrednja skrb so pacienti, saj si želimo, da pridejo do zdravnika, ko ga potrebujejo," so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Kot so dodali, odločitev Fidesa, da stavko nadaljuje, toliko težje razumejo, saj je vladna pogajalska skupina naredila vse, da bi jo preprečila. "Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev," zagotavljajo na ministrstvu.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Fidesu so, kot so zapisali, ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord