R. K. | 18. 5. 2023, 07:00

Pozor, v kratkem lahko ostanete brez svojega uporabniškega računa na Gmailu (vemo, kako to preprečiti)

Profimedia

Pri Googlu so drastično spremenili pravilnik, ki jim po novem omogoča, da izbrišejo vse vaše podatke in fotografije.

Tehnološki gigant je pred leti spremenil svoja pravila, odstranil vsebino iz dlje časa neaktivnih računov, s čimer je sprostil prostor za shranjevanje. Ob tem so navedli zgovoren podatek, da njihovi uporabniki skupaj naložijo več kot 4,3 milijone gigabajtov podatkov dnevno. Kljub temu so pri brisanju uporabniške račune pustili nedotaknjene, kar pa se bo zdaj spremenilo. V torek so presenetili z novico, da bodo kmalu začeli brisati tudi stare neaktivne račune.

Profimedia

Tokrat je razlog varnostno tveganje

Z brisanjem bodo začeli konec letošnjega leta, lastnikom teh računov pa nameravajo do takrat pošiljati več obvestil, ki jih bodo prejemali tudi na rezervni elektronski naslov. Kot so zapisali, se bodo brisanja lotili postopoma. Začeli bodo z brisanjem tistih računov, ki so jih uporabniki po tem, ko so jih ustvarili, uporabili le enkrat. Razlog za to odločitev pa ni povezan z varčevanjem prostora, temveč je varnostne narave.

Uporabniki takšnih računov se po njihovih navedbah poslužujejo že večkrat uporabljenih gesel, zato bi lahko bili bolj ogroženi. Njihova interna analiza je pokazala, da ti računi večinoma niso zaščiteni z dvostopenjskimi avtentikacijami, zaradi česar so bolj ranljivi. Ker obstaja večja nevarnost vdora, bi spletni nepridipravi te račune lažje uporabili za krajo identitete, pošiljanje neželene pošte ali širjenje zlonamerne vsebine.

Profimedia

Račun bodo lahko izbrisali po dveh letih neaktivnosti

Iz istega razloga so dodali tudi pravilo, v skladu s katerim lahko uporabniški račun in vso njegovo vsebino po novem izbrišejo, če ga uporabnik ni uporabljal več kot dve leti. Izbrišejo lahko vso vsebino, vključno z vsebinami v storitvah Google Workspace in Google Photos ter na platformi YouTube. Ob tem so poudarili, da bo novost vplivala le na osebne uporabniške račune, medtem ko bodo poslovne račune in tiste, ki so povezani s šolami, pustili nedotaknjene.

Sporočili so še, da je Googlov račun najlažje ohraniti aktiven, če se vanj prijavimo vsaj enkrat na dve leti. Račun se šteje za aktivnega tudi, če smo se pred kratkim prijavili v katero drugo Googlovo storitev.

Profimedia

Za aktivnost se tudi uporaba drugih storitev, kot so branje in pošiljanje elektronske pošte, uporaba storitve Google Drive, gledanje videov na YouTube, prenos aplikacije na storitvi Google Play, uporaba Googlovega iskalnika in uporaba možnosti 'prijava z Googlom' v aplikacijo ali storitev drugega ponudnika, so pojasnili. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol