5. 1. 2024, 09:40 | Vir: STA

Golob in Peterle na poti v Francijo: udeležila se bosta žalne slovesnosti ob smrti znanega politika

Profimedia

Na slovesnosti pričakujejo številne evropske politike. 

Premier Robert Golob se bo v spremstvu predsednika prve slovenske vlade Lojzeta Peterleta ob 11. uri v Parizu udeležil žalne slovesnosti ob smrti nekdanjega francoskega politika in predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Na slovesnosti bo imel osrednji govor francoski predsednik Emmanuel Macron.

Premier Robert Golob je v odzivu na smrt nekdanjega predsednika Evropske komisije in enega ključnih arhitektov evropskega povezovanja Jacquesa Delorsa izpostavil, da je s svojim vizionarskim delom navdih mnogim, ki verjamemo v pomen močne Evropske unije.

Profimedia

Žalne slovesnosti se bodo danes udeležili številni evropski politiki. Med drugim na njej pričakujejo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola. Udeležbo sta potrdila tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Delors je umrl 27. decembra v starosti 98 let na svojem domu v Parizu. Med letoma 1985 in 1995 je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem pa je bil med letoma 1981 in 1984 francoski finančni minister v vladi takratnega predsednika Francoisa Mitterranda.

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope in je imel ključno vlogo pri evropski integraciji. Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati monetarno unijo, ki je pripeljala do uvedbe evra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol