27. 12. 2023, 19:33 | Vir: STA

EU žaluje: umrl je arhitekt sodobne Evrope

Profimedia

Med drugim je vzpostavil tudi enotni evropski trg.

V starosti 98 let je na svojem domu v Parizu umrl nekdanji francoski socialistični politik in predsednik Evropske komisije med letoma 1985 in 1995 Jacques Delors, je sporočila njegova hči in županja mesta Lille Martine Aubry. Kot je dejala, je njen oče umrl v spanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delors je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem je bil med letoma 1981 in 1984 francoski finančni minister v vladi nekdanjega predsednika Francoisa Mitterranda. Še prej je bil v letih od 1979 do 1981 poslanec Evropskega parlamenta.

Profimedia

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope. Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati monetarno unijo, ki je pripeljala do uvedbe evra.

Njegova povezovalna prizadevanja so naletela na odpor nekaterih takratnih članic EU, zlasti Velike Britanije pod vodstvom nekdanje premierke Margaret Thatcher, navaja AFP.

Leta 1995 je zavrnil predsedniško kandidaturo, čeprav so mu ankete obetale zmago. Leta 2021 je za francosko revijo Le Point pojasnil, da svoje odločitve ni nikoli obžaloval, saj je imel "preveliko željo po neodvisnosti". Obenem je dodal, da ne trdi, da se je odločil prav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord