Ni. Vu. | 13. 11. 2023, 11:38

Širitev Evropske unije spet na dnevnem redu: komu zelena luč in kdo bo deležen najglasnejših kritik?

Profimedia

Politični veljaki bodo vnovič razpravljali o širitvi Evropske unije.

Razširitev Evropske unije na Zahodni Balkan je ena od glavnih tem, ki jo obravnavajo na pravzaprav vseh sestankih tako v evropskem parlamentu kot tudi evropski komisiji. Večina držav Zahodnega Balkana že leta poskuša izpolniti obveznosti, ki so določene v različnih sporazumih o širitvi in postopku pristopa k EU. Nedavno letno poročilo evropske komisije je pokazalo tako napredek kot tudi zastoj v procesu pristopa k EU za več držav. V zvezi s tem bodo danes v Bruslju ministri za zunanje zadeve držav članic EU in Zahodnega Balkana razpravljali o rezultatih pristopnih pogajanj ter izpolnjevanju obveznosti in doseženih rezultatov, omenjenih v poročilu. Poleg tega bodo obravnavane tudi teme, kot so podpora Ukrajini in umirjanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

Poznopopoldansko srečanje vodij diplomacij 27 članic unije, med njimi slovenske ministrice Tanje Fajon, in šestih zahodnobalkanskih držav bo v prvi vrsti namenjeno pogovorom o zunanjepolitičnih in varnostnih vprašanjih ter razmeram v regiji spričo ruske agresije na Ukrajino, je pojasnil visoki uradnik EU. Obenem se ne bodo mogli izogniti pretekli teden objavljenemu širitvenemu poročilu komisije, v katerem je ta ocenila napredek držav iz regije na poti v EU. Za BiH je priporočila začetek pristopnih pogajanj, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Takojšenj začetek pogajanj glede Ukrajine?

Za Ukrajino, o kateri bodo na ločenem zasedanju razpravljali samo ministri držav članic, je medtem Bruselj priporočil takojšen začetek pogajanj o vstopu, kar priporoča tudi za Moldavijo. Zunanji ministri EU se bodo sicer v razpravi osredotočili na nadaljnjo podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo. Med drugim bodo govorili o zagotavljanju varnostnih jamstev, čemur se bodo v torek posvetili obrambni ministri, med njimi minister Marjan Šarec.

Vodje diplomacij članic unije imajo na dnevnem redu še zaostritev bližnjevzhodnega konflikta, potem ko so se voditelji pred približno dvema tednoma zavzeli za vzpostavitev humanitarnih premorov za dobavo humanitarne pomoči v Gazi. Danes bodo ministri govorili tudi o obdobju po koncu spopadov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol