M.P. | 9. 1. 2024, 07:00

Tako se bomo Slovenci spomnili 40. obletnice zimskih olimpijskih iger v Sarajevu

Profimedia/fotomontaža

Na njih je takratni Jugoslaviji srebrno medaljo prismučal Slovenec Jure Franko.

Letos obeležujemo 40. obletnico športnega dogodka, v katerega smo bili močno vpeti tudi Slovenci. Sarajevske olimpijske igre so se odvijale od 8. do 19. februarja 1984, v takratni skupni državi Jugoslaviji pa smo aktivno pri sami organizaciji in izvedbi sodelovali tudi Slovenci. 

Srebrne igre

Še več, slovenski športniki so se izjemno izkazali tudi na športnih tekmovanjih, prvo zimsko olimpijsko medaljo je namreč za Jugoslavijo osvojil slovenski smučar Jure Franko, tudi jedro takratne jugoslovanske zimske reprezentance so tvorili slovenski športniki. 

Profimedia

Prav vlogo Slovencev na sarajevskih olimpijskih igrah bo osvetlila razstava v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MNSZS) z naslovom Srebrne igre 1984, ki bo na ogled od 19. januarja do 5. maja 2024 (odprtje bo 18. januarja). Na njej bodo predstavljene zgodbe, predmeti in spomini slovenskih športnikov v takratni jugoslovanski reprezentanci ter zgodbe športnih delavcev in funkcionarjev, ki so leta 1984 prevzeli vodilne vloge znotraj organizacijske strukture olimpijskih iger.  

Vučko je bil "Slovenec"

Pomembno vlogo sta odigrala tudi slovenska scenografka Meta Hočevar, ki je zasnovala scenografijo uvodne in zaključne prireditve olimpijade, in akademski slikar Jože Trobec, ki je ustvaril uradno maskoto iger, volka Vučka.

"Podobe in predmeti nas bodo vrnili v osemdeseta leta, spoznali pa bomo tudi obolimpijsko dogajanje ter zapuščino športnega Sarajeva," so zapisali organizatorji razstave, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem športa, Olimpijskim komitejem Slovenije in agencijo Sport Media Fokus.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord