30. 11. 2023, 18:00 | Vir: STA

Tekma življenja! Sašo Boškan prestopil rekordno mejo in se vpisal v zgodovino

Profimedia

Olimpijske sanje so vse bližje.

Plavalec kranjskega Triglava Sašo Boškan je danes na močnem mednarodnem mitingu v Rotterdamu z dosežkom 1:47,62 postal prvi Slovenec, ki je 200 m prosto preplaval v manj kot 1:48 minute. Lasten lani na evropskem prvenstvu v Rimu dosežen slovenski rekord je popravil kar 46 stotink sekunde in zasedel tretje mesto.

Najhitrejši na tekmi na 200 m prosto je bil Britanec Thomas Dean (1:47,50), ki je bil v finišu za vsega stotinko sekunde hitrejši od Španca Cesarja Castra Valleja.

Z rekordom se je Boškan močno približal tudi nastopu na olimpijskih igrah v Parizu, kjer bo Sloveniji v moški konkurenci bržkone na voljo le eno mesto. Trenutno so ob Boškanu najresnejši kandidati zanj Anže Ferš Eržen, Primož Šenica Pavletič in Peter John Stevens.

A slovenska konkurenca se ne predaja. Na mitingu v Rotterdamu nastopa tudi Šenica Pavletič. Danes je na 200 m hrbtno z 1:59,18 osebni rekord popravil za skoraj pol sekunde in zasedel peto mesto. Z 1;56,94 je prepričljivo slavil Britanec Luke Greenbank.

Ferš Eržen je prav danes začel nastopati na odprtem prvenstvu ZDA v Greensboroju, kjer je v kvalifikacijah 200 m mešano zmogel v 2:01,86 minute in zasedel 10. mesto. V Severni Karolini bi morala nastopiti tudi dolgoletna reprezentantka Tjaša Pintar, ki pa je v zadnjem trenutku zaradi bolezni udeležbo na tekmi odpovedala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol