P.M. | 4. 2. 2024, 08:00

Poznate teh deset največjih nerazrešenih skrivnosti človeštva? (Ob nekaterih vam bo zaledenela kri)

Profimedia

Znanstveniki se še danes ukvarjajo z nekaterimi ugankami iz preteklosti, katere so najbolj v ospredju?

Neobičajni zgodovinski predmeti, nepojasnjene arheološke izkopanine, skrivnostne osebnosti iz preteklosti, izginula mesta, ladje in tudi letala - odgovorov in pojasnil za marsikaj, kar se je zgodilo pred več stoletji, pa tudi v bolj sodobnem času, še danes nimamo.

Zbrali smo deset skrivnosti, ki so jih uporabniki družbenih medijev v nedavni anketi izpostavili kot najbolj nenavadne. 

Je čas obstajal pred velikim pokom?

Kot ste verjetno že slišali, naj bi se vesolje začelo s t. i. velikim pokom. A zakaj je na neki točki prišlo do njega, še danes ne razumemo. Ko je vesolje začelo obstajati, je začel teči tudi čas in sklepamo lahko, da se bo (če se bo) tudi čas končal skupaj z vesoljem

Pred velikim pokom naj bi bila celotna masa vesolja stlačena v neskončno majhen prostor.

Pred velikim pokom naj bi bila celotna masa vesolja stlačena v neskončno majhen prostor.

Profimedia

Popotniki skozi čas

Ali je res mogoče potovati iz preteklosti v prihodnost in obratno? Znanost ne daje natančnega odgovora, a skozi zgodovino naj bi se nabralo kar nekaj "dokazov", ki govorijo temu v prid. Sploh v času svetovnega spleta so že večkrat zaokrožile fotografije, narejene pred sto leti in več, na katerih naj bi neznani posamezniki govorili po mobilnih telefonih ali fotografirali z digitalnimi kamerami. Ena med najbolj znanimi fotografijami t. i. popotnika skozi čas je nastala leta 1941 ob odprtju mostu South Fork v Britanski Kolumbiji v Kanadi. Na njej je moški, ki s svojim "hipsterskim" videzom očitno ne spada v ta čas.

Fotomontaže ali ne, vprašanje možnosti potovanja skozi čas sodobnega človeka še vedno zelo bega.

Kristalne lobanje

Strokovnjaki različnih področij znanosti že dolgo poskušajo razkriti skrivnost fosilnih kristalnih lobanj. Kdo jih je ustvaril, čemu so bile namenjene in komu so služile? Skupaj naj bi jih našli 13, po nekaterih virih celo 21, danes pa so shranjene v muzejih in tudi zasebnih zbirkah.

Profimedia

Gre za zelo natančne kopije človeških lobanj, izdelane so iz čiste ali motne kremenove skale, njihovi domnevni najditelji pa so trdili, da so predkolumbovski mezoameriški artefakti. Medtem večina sodobnih strokovnjakov meni, da so nastale v 19. stoletju ali pozneje v Evropi. Obstajajo tudi trditve, da lobanje kažejo paranormalne pojave, zato so jih velikokrat tudi prikazali v fantazijski književnosti, med drugim v filmu Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje.

Geoglifi v Nazci 

Orjaške risbe na tleh Peruja so bile leta 1994 vzete pod okrilje Unescove svetovne dediščine. Kljub vsem poskusom njihovega razkritja, te še vedno ostajajo zavite v tančico skrivnosti. Kdo jih je načrtoval in kdo je ustvaril te zelo natančne linije na tleh? Predvsem pa, zakaj? Kakšno tehnologijo je poznal človek pred 2000 leti, da je lahko narisal te res ogromne in popolne motive na tleh?

Geoglifi Nasca v Peruju ostajajo ena najbolj fascinantnih skrivnosti v zgodovini.

Geoglifi Nasca v Peruju ostajajo ena najbolj fascinantnih skrivnosti v zgodovini.

Profimedia

Identiteta Jacka Razparača

Gre za psevdonim serijskega morilca iz Londona, ki je leta 1888 na grozovit način umoril vsaj pet žensk v obubožanem londonskem okrožju Whitechapel, a istovetnost morilca ni bila nikoli razkrita. Mogoče je celo, da je bilo morilcev več. Odstranitev nekaterih organov iz teles žrtev je bila pojasnjena s predpostavko, da je morilec imel nekaj znanja o anatomiji ali kirurgiji. Vendar pa vsa imena, natančno število žrtev in njegova identiteta še vedno ostajajo skrivnost.

V Londonu imajo danes tudi muzej Jacka Razparača.

V Londonu imajo danes tudi muzej Jacka Razparača.

Profimedia

Gradnja egipčanskih piramid

Piramide še danes burijo duhove. Vprašanje, kako je starodavni človek brez uporabe gradbene tehnologije, kot jo poznamo danes, gradil takšne megalomanske strukture, še vedno ni povsem razrešeno. Obstaja sicer veliko teorij, nekatere pa vključujejo celo Nezemljane. Med tistimi, ki v obstoj življenja na drugih planetih ne verjamejo, prevladuje ugotovitev arheologov, da so orjaške kamne delavci vlekli z vrvmi, navzgor pa so jih potiskali s pomočjo sistema zapornic. Sistem klančin ter vzvodov in škripcev so arheologi ne tako dolgo nazaj našli v 4.500 let starih ostankih nekega gradbišča v Vzhodni puščavi.

Profimedia

Kje je Kleopatrin grob (pa tudi grob Aleksandra Velikega)

Ko smo ravno pri Egiptu, o posmrtnih ostankih njegove vladarice, ki jo je pičila kobra, je več kot 2.000 let pozneje še vedno malo znanega. Ker naj bi v svojem času Kleopatra predstavljala "utelešenje egipčanske boginje Isis", njen mož Mark Antonij pa naj bi bil inkarnacija Isisinega moža Ozirisa, arheologi menijo, da bi bila lahko njena grobnica v Ozirisovem templju v uničenem mestu Taposiris Magna na severni obali Egipta, kjer se srečata Nil in Sredozemsko morje.

Najdba Kleopatrine grobnice bi bila gotovo eno najpomembnejših odkritij tega stoletja.

Svet, predvsem pa Grki, nestrpno pričakujejo tudi najdbo zadnjega počivališča Aleksandra Velikega, velikega vojaškega poveljnika, ki je 350 let pred našim štetjem iz svoje države naredil enega največjih imperijev in vojaških sil na svetu. Umrl je v Babilonu, vzrok njegove smrti je bila malarija, čeprav nekateri znanstveniki menijo, da so simptomi bolezni bolj podobni virusu Zahodnega Nila.

Profimedia

Bermudski trikotnik 

Bermudski trikotnik je znan tudi pod imenom "hudičev trikotnik". Sicer ne gre za uradno oznako nekega področja in ta ni vrisan na nobenem geografskem zemljevidu. Nahaja se na zahodnem delu severnega Atlantskega oceana, najbolj pa je znan po izginotju številnih ladij in letal. Mit o tem območju je začel Krištof Kolumb leta 1492, ki je prvi poročal o nenavadnih dogajanjih med plovbo: kompasi so začeli delovati nepravilno, celotna posadka pa je na nebu opazila čudne svetlobne pojave.

Profimedia

Na približno istem območju je izginilo več ameriških torpednih bombnih vojaških in reševalni hidroplan Martin PBM Mariner, pa tudi naftni tanker Marine Sulphor Queen skupaj z 39-člansko posadko. Po izginotju tankerja je obalna straža Floride našla reševalne jopiče, jeklenko in druge kose z ladje, vendar celotne razbitine niso nikoli našli.

Polet Malaysia Airlines MH370 

8. marca 2024 bo že deset let od izginotja boeinga 777 družbe Malaysia Airlines na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Usoda poleta MH370 je postala ena največjih neznank v sodobnem letalstvu. To naj bi izginilo nekje v južnem Indijskem oceanu, a nobeno iskanje do danes ni obrodilo sadov. Na letalu je bilo 227 potnikov in 10 članov posadke. Večina je bila Kitajcev in Malezijcev, poleg njih pa še državljani Indonezije, Avstralije, Indije, Francije, ZDA, Irana, Ukrajine, Kanade, Nove Zelandije, Nizozemske, Rusije in Tajvana.

Kdo je ubil JFK-ja?

Atentat na karizmatičnega 33. ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki je umrl pod streli 22. novembra 1963 v Dallasu, je še vedno velika neznanka. In to kljub temu, da so domnevnega napadalca Leeja Harveyja Oswalda ujeli in tudi obsodili. 

Profimedia

Po zadnji Gallupovi anketi 65 odstotkov Američanov ne verjame uradni razlagi o ozadju atentata in identiteti storilca, ta delež je bil v preteklosti tudi že 81-odstotni. Atentat na Johna F. Kennedyja tako poleg smrti Marilyn Monroe, padca dvojčkov WTC-ja, atentata na Martina Luthra Kinga, smrti princese Diane in Nezemljanov v Roswellu ostaja ena izmed glavnih tem teorij zarote.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol