20. 4. 2022, 16:02 | Vir: STA

Slaba novica za ljubitelje piva

Slika je simbolična. Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Profimedia

Heineken je kljub rasti prodaje presenetil s to potezo. 

Nizozemski pivovar Heineken je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil rast prodaje in dobička. Med januarjem in marcem je vknjižil 417 milijonov evrov čistega dobička in tako več kot podvojil rezultat iz enakega obdobja lani. So pa ob objavi poslovnih rezultatov namignili, da bi lahko ponovno zvišali cene

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heineken Slovenija (@heineken_si)

Kljub rasti dobička razmišljajo o dvigu cen

Prihodki od prodaje so se povečali za 36 odstotkov na skoraj sedem milijard evrov, prodaja piva pa se je povečala za 5,2 odstotka, pri čemer je bilo bistveno povečanje zaznano v Evropi zaradi omilitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Četrtletni poslovni rezultati sicer še ne vključujejo učinkov Heinekenovega umika iz Rusije, potem ko je ta konec februarja napadla sosednjo Ukrajino. Podjetje je ob tem pojasnilo, da bodo ob objavi polletnih poslovnih rezultatov predložili tudi posodobljene podatke za prvo četrtletje.

Vojna povzročila dodatno negotovost

Heineken, ki v Rusiji zaposluje 1800 ljudi, je prejšnji mesec sporočil, da bodo svoj posel v tej državi prodali. "Vojna v Ukrajini je vnesla dodatno negotovost na svetovne gospodarske obete in trg blaga," je Heineken navedel v sporočilu za javnost.

V družbi pričakujejo, da bodo "naraščajoči inflacijski pritiski vplivali na razpoložljivi dohodek gospodinjstev in posledično ogrozili porabo piva pozneje v letu".

Obenem so opozorili, da se pojavljajo "nadaljnji stroškovni pritiski zaradi naraščajočih vhodnih stroškov, izzivov v dobavni verigi in odločitve o izstopu iz Rusije" ter da bo zato "sprejela dodatne ukrepe".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol