20. 4. 2022, 15:08 | Vir: STA

Obeta se nova podražitev: za koliko bodo višji zneski na položnicah?

Profimedia

"Znašli smo se v situaciji, ko je treba odreagirati," je dejal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. 

Komunala Kranj bo zaradi dviga cen energentov in rasti drugih stroškov predlagala dvig cene za uporabnike komunalnih storitev. Cene ravnanja z odpadki naj bi se na položnicah dvignile za od 10 do 15 odstotkov, je povedal direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon.

267.000 evrov izgube

"V zadnjem času se nam stvari, še posebej na področju energentov, izrazito spreminjajo in to v negativnem smislu," je dejal Berčon. Izpostavil je podražitev plina, elektrike in pogonskih goriv, pa tudi višje stroške materialov in vzdrževanja. Kot kaže na novo realnost prilagojen plan poslovanja podjetja za leto 2022, se bodo stroški elektrike podražili za 320.000 evrov, bencina pa za 162.000 evrov.

"Zmanjšali so se sicer stroški nekaterih komunalnih storitev. Klestiti smo začeli stroške dela, ampak še vedno smo pod vodo," je povedal Berčon. Medtem ko so lani novembra za letošnje leto ob 23,5 milijona evrov prihodkov predvideli 174.000 evrov dobička, sedaj kaže, da bodo leto zaključili z 267.000 izgube.

"Znašli smo se v situaciji, ko je treba odreagirati," je dejal Berčon in dodal, da bo treba dvigniti cene komunalnih storitev. Že prej načrtovane 300.000 evrov visoke izgube na področju ravnanja z odpadki namreč ne bodo mogli pokriti s pozitivnim izidom v ostalih sektorjih.

Voda in čiščenje se ne bosta podražila

Tako bo Komunala Kranj takoj po prvomajskih praznikih petim občinam, v katerih deluje, predlagala dvig cen ravnanja z odpadki, in sicer za 10 do 15 odstotkov, kar za osnovne storitve za povprečno gospodinjstvo pomeni podražitev mesečne položnice za približno dva evra. Ob tem velja, da se voda in njeno čiščenje, ki sta se podražila v minulih dveh letih, tokrat ne bosta podražila.

Če bi sledili uredbi in metodologiji, bi sicer podražitev ravnanja z odpadki znašala 10 evrov, je povedal Berčon. Kot je pojasnil, se bodo v javnem komunalnem podjetju na račun tega, da bi bila podražitev čim nižja, odpovedali kritju lanske izgube s področja obdelave odpadkov in svojemu donosu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ