23. 5. 2022, 11:31

Slovenci smo uživači! Za dopust na Hrvaškem smo pripravljeni odšteti premoženje

Profimedia

Poletni dnevi so pred vrati! Kot vsako leto se nas bo veliko odpravilo na oddih tudi k našim sosedom. A pri tem nas z vsakim dnevom bolj presenečajo visoke cene, zaradi katerih Slovenci odštejemo tudi enomesečno plačo. 

Veliko turističnih destinacij si bo počasi opomoglo od covidnih omejitev, veliko lažje namreč Slovenci prav zaradi tega prestopamo mejo. 

Jože Režonja iz agencije Relax pravi, da se pri letošnjem povpraševanju poznajo sprostitve: “Za poletno sezono se nekako približujemo rezervacijam, ki so bile realizirane v letu 2019. Realna pričakovanja, kakor tudi napovedi, pa kažejo, da letošnja sezona ne bo dosegla sezone 2019.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dubrovnik Tourist Board (@experiencedubrovnik)

Za Slovence dominantna avtomobilska destinacija 

Kot poročajo na Primorskih novicah, je za avstrijske, nemške in slovenske turiste predvsem popularna avtomobilska destinacija, kar pomeni, da se najraje do užitka zapeljemo kar z avtomobilom. 

Tanja Vidmar Petković, strokovna sodelavka pri hrvaškem turističnem združenju, dodaja, da so "dobri turisti" predvsem hedonisti, ki izkoristijo vsako priložnost za uživanje ob morju in v turističnih atrakcijah: "In prav to so slovenski gostje - so izjemno aktivni, nenehno v gibanju, ne le športno, ampak tudi v smislu raziskovanja destinacije," še dodaja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dubrovnik Tourist Board (@experiencedubrovnik)

A strokovnjaki kljub temu opozarjajo, da bi lahko na dolžino počitnic, ne pa tudi na obiskanost destinacij, letos vplival predvsem splošen dvig cen življenjskih dobrin in energentov. 

Vrtoglave cene ponudb na Hrvaškem 

Cene za mobilne hiške na Hrvaškem, ki so vsako sezono bolj priljubljene, se po besedah Jureta Babarovića iz podjetja Gradtur gibljejo od 50 izven sezone do 200 evrov na dan na vrhuncu sezone.

"Nekateri so storitve podražili le za pet, drugi za 50 odstotkov. Cene se dogovarjajo z agencijami okoli devet mesecev vnaprej. Cene, ki so objavljene na naši strani, so bile dogovorjene lani septembra in oktobra, kasneje poseganj v cene ni bilo," pojasnjuje Barbarović. 

Večina dopustnikov pa predvsem išče mir in osamo, zato velikokrat posežejo po mobilnih hišicah. 

Večina ugodnih ponudb že razprodanih? 

Kot poročajo iz agencij, je trenutno večina ponudb, ki bi lahko bile za dopustovanje ugodnejše, razprodanih. "Razgrabljene" so že do konca januarja, trenutno pa so na voljo "le" še mobilne hišice s cenami med 250 in 300 evri na dan sredi sezone, poročajo na Primorskih novicah. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia Full Of life (@croatiafulloflife)

V agenciji Relax poudarjajo, da je za zdaj zakupljenih zmogljivosti tako na Jadranu kot na Mediteranu, kjer počitnikuje največ Slovencev, dovolj.

Vendar se zelo hitro polnijo v juliju in avgustu, kar pomeni, da ne moremo pričakovati ugodnejših "last minute" ponudb. Veliko več je rezervacij po sistemu "first minute", kar kaže, da dobre lokacije poidejo izjemno hitro. 

Na dopust kar v Sloveniji? 

Slovenija ima bogato ponudbo raznolikih destinacij, na katerih lahko morda uživamo še veliko bolj, kot bi v tujini. Lahko greste v gore ali se posončite ob Blejskem jezeru, vsekakor pa vam idej ne bo zmanjkalo. Kot pravijo na agencijah "se za vsakogar kaj najde, tako glede cene kot vsebine ponudbe." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia)

"Res je, da nimamo veliko obale, vseeno pa je veliko urejenih in naravnih kopališč za tiste, ki poleti iščejo ohladitev. Za vse športno aktivne si drznem sklepati, da ima Slovenija precej boljšo in kakovostnejšo ponudbo kot Hrvaška, ki je poleti naša najbolj priljubljena destinacija," poudarja Maja Uran Maravić, profesorica na fakulteti za turistične študije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord