Marijana Podhraški | 6. 7. 2023, 20:00

Od slovenske polke, piva in klobas do izbora najlepše: to ni Slovenija, temveč Amerika!

Facebook/Slovenian Consulate Cleveland/fotomontaža

Ste vedeli, da imajo ameriški Slovenci v ZDA svojo občino? Ta je v vsej državi najmanjša, a je šo posebej zaradi izjemnega dogodka, ki se bo odvil ta konec tedna, znana daleč naokrog! 

V ameriški zvezni državi Pensilvaniji na meji z državo Ohio se bodo ta konec tedna tradicionalno in letos že 40. zbrali vsi tisti Američani, ki nosijo Slovenijo v srcu. Povečini gre za slovenske izseljence, njihove potomce in družine, največji ameriško-slovenski letni festival z imenom SloveneFest, organizira društvo Slovenska narodna podporna jednota (SNPJ).

Prava slovenska veselica, ki traja kar tri dni

Tako kot vsako leto, bodo obiskovalce festivala na več odrih zabavali številni ansambli polke iz ZDA in Kanade. Letos bo dogodek še dodatno popestril sejem slovenske hrane, tu bo tudi tekmovanje proizvajalcev klobas ter plesi in predstavitve slovenske kulturne dediščine, na zadnji dan, v nedeljo, pa bo potekal tradicionalni izbor Miss SNPJ

V zelo glasbeno pestrem tridnevnem programu je zaslediti tudi nastope folklornih skupin, na odrih različnih prizorišč bodo odmevale predvsem harmonike, slovenski valčki ter poskočnice iz podalpskih dolin: Veseli Godci, Ron Likovic Band, Matt Sepesy & Pravi Rojaki, Ron Pivovar ter Klancnik & Prijatelji so samo nekatera od imen več kot 20 nastopajočih ansamblov polka glasbe. Ob vsem glasbenem dogajanju in plesu gre pri vsem skupaj za izjemno družabno in čustveno obarvano srečanje ljudi, ki jih povezujejo spomini, zgodbe in ljubezen do skupne matične domovine.

"S polko v glavi se vozim domov ..."

Na temo priljubljenega ameriško-slovenskega kulturnega festivala je na družbenih medijih zaslediti kar veliko objav. Skupni imenovalec vsem je navdušenje nad številnimi glasbenimi dogodki in izjemnim vzdušjem, ki se ustvari med rojaki - najsi bo to oder na prostem, paviljon dediščine ali alpska soba, od vsepovsod se razlegata smeh in petje, nepogrešljivo je tudi jodlanje. Veliko jih pride tudi iz bolj oddaljenih koncev ZDA, udeležiti se želijo celotnega tridnevnega dogajanja, odsotnost z dela si zato vzamejo še v ponedeljek ali torek naslednji teden. 

Eden od rednih obiskovalcev, Ken Lawrence, s katerim smo stopili v stik prek slovenskega popotniškega foruma Slovenia Travel Forum na Facebooku, nam je povedal: "V rekreacijski center SNPJ hodim od svojega 7. leta, na SloveneFest pa že vse od njegovega prvega pred 40. leti, kmalu zatem sem začel tudi pomagati z delom v pivskih šotorih."

Ken Lawrence na enem prvih festivalov.

Ken Lawrence na enem prvih festivalov.

Osebni arhiv Kevina Lawrenca

Ken tu sreča druge družinske člane in prijatelje, na vprašanje, kaj od tridnevnega dogajanja mu je najbolj všeč, pa našteje: "Stalna glasba in zvoki polke je tisto, v čemer uživam. Polka ansambli na štirih odrih - ves dan, ves vikend! Poleg ansamblov tradicionalne slovenske glasbe pa še ples, prodajalci hrane, tradicionalni obrtniki, notranja Gostilna s hrano in pijačo, Tiki Bar ob bazenu in miniaturno golf igrišče ..."

Ken Lawrence z mis SNPJ leta 2013.

Ken Lawrence z mis SNPJ leta 2013.

Osebni arhiv Kevina Lawrenca

"Vedno je žalostno, ko je konec, a dve stvari pomagata med vožnjo domov: spomini in polka, ki odmeva v moji glavi," pove potomec slovenskih staršev v Ameriki, ki trikrat letno potuje v Slovenijo, kjer obišče sorodnike in odkriva deželo svojih staršev.

Kot pravi Ken, je potrebna osebna izkušnja festivala, da bi človek vedel, za kako izjemen dogodek gre.

Instagram/SloveneFest
Instagram/SloveneFest

Kaj vse ima slovenska občina v ZDA?

Občino Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) so v 70. letih prejšnjega stoletja pri Enon Valley postavili slovenski izseljenci. Sprva je bila del občine North Beaver Township, kjer ob nedeljah ni bilo mogoče kupiti alkohola. Slovenci so se od nje odcepili ter na 200 hektarjih ustanovili posebno občino, ki je s 15 prebivalci najmanjša v ZDA.

Slovensko društvo SNPJ je bilo ustanovljeno leta 1904 predvsem za potrebe zdravstvenega zavarovanja slovenskih priseljencev.

Danes je SNPJ nekakšno slovensko počitniško središče, s številnimi rekreacijskimi objekti, vključno z bazenom in skupno okrog 50 počitniškimi hišicami.

Te se napolnijo poleti, predvsem pa v času festivala. Tu je tudi Center slovenske dediščine (v glavni stavbi), ki vsebuje veliko predmetov povezanih s slovensko kulturo in zgodovino.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol