Marijana Podhraški | 18. 6. 2023, 20:00

Ko se tujci pogovarjajo o nas: "Opravičujem se, a to moram vprašati o Slovencih ..."

Profimedia

V zadnjih letih se je število tujih obiskovalcev pri nas zelo povečalo, vas zanima, kako nas vidijo?  

Poleg turističnih krajev in naravnih znamenitosti so del izkušnje ob obisku neke države tudi ljudje, ki tam živijo. Zato ni nič čudnega, če marsikaterega tujega obiskovalca Slovenije zanima, kdo in predvsem, kakšni smo Slovenci.

"Prvič prihajamo v Slovenijo ..."

Članica popotniškega foruma Slovenia Travel Forum na Facebooku je tako pred obiskom naše države drugim članom zastavila zanimivo vprašanje "o kulturi" oziroma običajih in navadah pri nas. Najprej se je opravičila in pojasnila, da s svojim vprašanjem ne misli nič slabega ter da ne želi nikogar užaliti. "Smo Američani in načrtujemo naš prvi obisk v Sloveniji in tudi v Evropi," je pojasnila. Nato je nadaljevala: "Je morda kaj takega, kar Američani v Sloveniji počnejo ali morda rečejo, a bi to lahko bilo domačini razumeli kot žaljivo ali nesramno?" 

Facebook/Slovenia Travel Forum/posnetek zaslona

V svoji objavi je dodatno pojasnila, da misli na stvari, ki niso tako očitne. "Ob svojem obisku ne bi želela narediti ali reči kaj takega, kar bi lahko užalilo te prekrasne ljudi, ki z nami delijo svojo čudovito državo," je zaključila.

Dobila je kar 115 odgovorov

Med njimi so prevladovali takšni, ki so ji zagotavljali, da so Slovenci zelo prijazni in spoštljivi. "Poskrbite, da boste rekli hvala in prosim v slovenskem jeziku, in vse bo v redu," je zapisal eden od komentatorjev. "Slovenci so prijazni in vajeni turistov. Na splošno pa velja, da znajo biti Američani in Italijani bolj glasni v javnih prostorih, zato govorite potiho, če se želite zliti med Slovence," ji je svetovala članica Deane iz Chicaga.

Profimedia

"Slovenija je lepa država, ljudje so strpni in vljudni. Radi imajo tujce, ki ostanejo v Sloveniji nekaj dni (vendar ne, da bi ostali tukaj za vedno)."

"Prosim, ne mešajte Slovenije in Slovaške, pa bo vse bo v redu," je bil še eden od številnih odgovorov. Medtem je neka članica zapisala: "Slovenija je malo drugačna od Evrope, v njej je manj omejitev, manj je pravil kot v mnogih drugih državah."

Profimedia

Zanimivo je bilo prebrati še en pogled na nas: "Ko Slovencem rečeš 'živjo, kako si', lahko pričakuješ iskren in dolg odgovor. Za njih namreč to ni pozdrav ali vljudnostna fraza, temveč dejansko vprašanje." Ob odgovoru Norvežana, ki živi v Sloveniji, pa smo se tudi nasmejali: "Ko vstopate v slovensko hišo ali stanovanje, se ne pozabite sezuti," je svetoval ameriški turistki pred obiskom v Sloveniji. Nekdo je šaljivo pripomnil, da imamo Slovenci doma polne predale copat.

Slovenci smo za razliko od Američanov doma radi v copatih.

Slovenci smo za razliko od Američanov doma radi v copatih.

Profimedia

Tudi kak ne tako pozitiven komentar 

"Ne pričakujte, da vas bodo v večini restavracij hitro postregli, do vaše mize bodo natakarji prišli šele po 5 do 10 minutah ali več," je bila jasna članica Adel in dodala: "To je ena stvar, na katero se morate tu navaditi." Ob njenem komentarju se je sprožila razprava o tem, ali je puščanje napitnine v Sloveniji obvezno in pričakovano, kot je to denimo v Ameriki in v mnogih drugih državah.

Profimedia

Zaključek je bil, da dajanje napitnine pri nas sicer ni obvezno, je pa vseeno lepo, če se jo pusti. Nek komentator je zapisal: "Morda pa njihovi natakarji ne hitijo zato, ker od gostov pri postrežbi ne dobivajo napitnin."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol